Italija: sindikati proti vladnim ukrepom

Zborovanja sicer niso bila tako zelo množična kot nekoč, ko so sindikati v Italiji še veliko pomenili.

Objavljeno
12. december 2011 10.56
Posodobljeno
12. december 2011 10.56
Tone Hočevar, Rim
Tone Hočevar, Rim
Rim − Vse tri velike italijanske sindikalne centrale, ki se zadnjih šest let niso zmogle sporazumeti o večjih skupnih akcijah, so danes družno pripeljale na ceste svoje člane. Stavka je zajela vse sektorje, trajala pa je dve uri pri sindikalnih centralah CISL in UIL, tri ure pa pri levičarski CGIL.

Delavci so od vlade zahtevali, naj spremeni zakonodajo, ki prinaša varčevalne ukrepe, zategovanje pasu naj velja za vse, ne samo za delavce in upokojence. Zborovanja sicer niso bila tako zelo množična kot nekoč, ko so sindikati v Italiji še veliko pomenili, vladi pa so vendarle pomenila opozorilo, morda celo grožnjo, da so sindikati sposobni ustaviti državo. Stavka je za nekaj ur ohromila dobršen del Italije, ni pa še jasno, ali bo premaknila kaj bistvenega v vladnih načrtih za varčevanje in za spodbujanje proizvodnje.

Premier Mario Monti se je s sindikalnimi voditelji srečal v nedeljo popoldne, ko je bilo še mogoče pričakovati odpoved stavke, vendar skupnih imenovalcev niso našli. Delavski voditelji opozarjajo, da delojemalce bolj prizadene ponovna uvedba davkov na nepremičnine kot premožne državljane. Podražitev bencina jim je zmanjšala dohodke in že začenja dirko v povečevanju cen. Pokojninska reforma z zamrznitvijo pokojnin (razen minimalnih) peha v revščino velik del upokojencev, tistim pa, ki bi po starem že dočakali pokojninski prag v začetku prihodnjega leta, odmika upokojitev za šest let.

Monti opozarja, da rebalansa, ki predvideva 30 milijard evrov prihranka v treh letih, od tega 20 milijard neposrednega varčevanja in 10 milijard vlaganja v proizvodnjo, ni mogoče bistveno spreminjati, če noče Italija doživeti grške usode. Ministrica za delo in socialne zadeve Elsa Fornero, ki si jo je ves svet zapomnil po solzah ob objavljanju varčevalnih ukrepov, pa je previdno napovedala, da bodo pripravili drobne popravke pokojninske reforme. Da je mogoče pričakovati vsaj majhne spremembe, je mogoče sklepati po tem, da bodo konec tedna v parlamentu razpravljali o ukrepih, med katerimi pa še ne bo pokojninske reforme in ponovne uvedbe davka na prvo nepremičnino.

Razpleta se tudi vedno vroča tema Katoliške cerkve in njenega neplačevanja davkov. Novi ministri, ki so iz vrhov laičnega katolicizma, so že napovedali, da bo seveda plačevala davke tudi Cerkev, in sicer za tiste svoje dejavnosti, ki so pridobitne, denimo na nepremičnine, ki so bile nekoč samostani, zdaj pa so hoteli visoke kategorije. Tudi cerkveni vrh je že opozoril svoje preveč vnete uradnike, ki so napadali državo z ideološkim orožjem, naj se umirijo in sprijaznijo z dejstvom, da je nekatere davke pač treba plačati.