Italijanska mornarica v 24 urah rešila več kot tisoč migrantov

Po navedbah italijanskega notranjega ministrstva se je število pribežnikov leta 2013 s skoraj 43.000 več kot potrojilo.

Objavljeno
03. januar 2014 18.34
ITALY-MIGRANTS/
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA

Rim − Italijanska mornarica je v 24 urah rešila več kot tisoč migrantov, ki so Sredozemlje poskušali prečkati v nevarnih zimskih razmerah, piše Slovenska tiskovna agencija.

Helikopterji so v četrtek južno od italijanskega otoka Lampedusa opazili štiri nabito polne čolne, ki so bili komajda plovni, so danes sporočili iz mornarice. Ladje italijanske mornarice so z njih na krov sprejele skupno 823 migrantov, med njimi več deset otrok in žensk, večinoma iz Egipta, Iraka, Pakistana in Tunizije. Prepeljali jih bodo do pristanišča Augusta na Siciliji.

Od tod sicer deluje tudi slovenska večnamenska ladja Triglav, ki sodeluje v operaciji Mare Nostrum italijanske vlade, katere namen je reševanje življenj na tisoče migrantov, ki se na morsko pot do Evrope odpravljajo v prepolnih ter majavih ladjah in čolnih, piše STA.

V Augusto je medtem že prispelo 233 moških in žensk, ki so bili v noči na četrtek na poti čez Sredozemlje v prav tako komajda plovni ladji. Ti migranti iz Eritreje, Nigerije, Somalije, Pakistana, Zambije in Malija so bili sicer prvi pribežniki, ki jih je v novem letu rešila italijanska mornarica.

Po oktobrski tragediji z več 360 mrtvimi begunci pri Lampedusi je Italija okrepila nadzor Sredozemlja. Po navedbah italijanskega notranjega ministrstva se je število pribežnikov leta 2013 s skoraj 43.000 več kot potrojilo, še piše STA.