Italijanom uspelo izvolili predsednika senata in poslanske zbornice

Položaj predsednice poslanske zbornice je zasedla Laura Boldrini, na čelu senata bo sedel Pietro Grasso.

Objavljeno
16. marec 2013 07.15
Posodobljeno
16. marec 2013 08.00
ITALY-VOTE/PARLIAMENT
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si
Rim − Italijanski poslanci so na drugi dan glasovanj o predsedniku poslanske zbornice v četrtem poskusu le izvolili novega vodjo. Funkcijo je po pisanju Slovenske tiskovne agencije z glasovi levosredinske koalicije dobila poslanka stranke levosredinske koalicije Levica, ekologija in svoboda Laura Boldrini.

Levosredinska koalicija je svojo kandidatko ponudila šele danes, medtem ko so v petek, prvi dan ustanovne seje parlamenta trikrat oddali prazne glasovnice. Podobno je ravnala tudi desnosredinska koalicija. Potrebne večine v prvih treh glasovanjih namreč ni uspelo zagotoviti nikomur.

Rezultat je bil pričakovan, saj je v četrtem glasovanju za izvolitev predsednika potrebna absolutna in ne več dvotretjinska večina. Levosredinska koalicija pa si je že z zmago na volitvah zagotovila absolutno večino, piše STA.

V senatu pa je bil zvečer za predsednika izvoljen kandidat Demokratske stranke, nekdanji protimafijski tožilec Pietro Grasso.

Posvetovanja za sestavo vlade pri predsedniku republike Giorgiu Napolitanu se bodo, kot so sporočili iz njegovega kabineta, začela prihodnjo sredo, še piše STA.

Najverjetnejši mandatar za sestavo nove italijanske vlade je prvak levice Pier Luigi Bersani, vendar je vprašanje, ali bo dobil parlamentarno večino za sestavo vlade.