Italijansko ministrstvo s tožbo proti družbi Costa Crociere

Italijansko okoljsko ministrstvo je napovedalo, da bo proti ladjarski družbi Costa Crociere vložila civilno tožbo.

Objavljeno
24. februar 2012 11.41
Ti. K., Delo.si
Ti. K., Delo.si
Rim - Kot so pojasnili, bodo družbo, ki je lastnica križarke Costa Concordia, ki je 13. januarja nasedla ob toskanskem otoku Giglio, tožili zaradi okoljske škode, ki bo nastala zaradi nasedle ladje, in odstranjevanja razbitine.

Največ sivih las oblastem in prebivalcem povzroča 2380 ton goriva v ladijskih rezervoarjih, piše STA, ki bi v primeru iztekanja povzročilo veliko okoljsko katastrofo na območju, ki je naravni rezervat, poleg tega pa je v veliki meri odvisno od turizma.

Po dolgotrajnih pripravah, ki sta jih močno ovirala slabo vreme in občasno premikanje ladje, zaradi katerega bi ta utegnila zdrsniti s čeri in se potopiti, je nizozemsko podjetje Smit Salvage ta mesec vendarle začelo prečrpavati gorivo. Prečrpavanje goriva iz nasedle ladje naj bi trajalo do štiri tedne.

Vlado v Rimu skrbijo tudi stroški odstranjevanja razbitine luksuzne križarke. Odstranjevanje 114.500 ton težke ladje naj bi trajalo od sedem do deset mesecev, poroča STA.

Na Costi Concordii, ki je zadela v čer ob obali Toskane ter nasedla in se delno prevrnila, je bilo v času nesreče več kot 4229 ljudi. Nesreča je terjala skupno 32 življenj.