Iz Odese izplula prva ladja z ukrajinskim žitom

Ladja je čez Črno morje odplula v smeri Libanona. Na njej je 26.000 ton žita.
Fotografija: Ladja Razoni zapušča pristanišče v Odesi. FOTO: Ukrainian Naval Forces/Reuters
Odpri galerijo
Ladja Razoni zapušča pristanišče v Odesi. FOTO: Ukrainian Naval Forces/Reuters

Iz ukrajinske Odese je danes izplula prva ladja z ukrajinskim žitom v skladu z dogovorom, ki sta ga pred dobrim tednom dni ob posredovanju Združenih narodov in Turčije sklenili Rusija in Ukrajina. Z žitom naložena ladja Razoni je čez Črno morje odplula v smeri Libanona, je po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočilo turško obrambno ministrstvo.

Turško ministrstvo je kot končno postajo ladijske poti navedlo libanonski Tripoli. Po navedbah ukrajinskega ministra za infrastrukturo Oleksandra Kubrakova je na ladji skupno 26.000 ton žita.

Ladja Rizoni se bo predvidoma v torek ustavila v Istanbulu, kjer bo podvržena inšpekciji, so še sporočili z ministrstva.

Po navedbah Turčije bodo v skladu z dogovorom po vzpostavljenem koridorju izpluli novi konvoji. FOTO: Reuters
Po navedbah Turčije bodo v skladu z dogovorom po vzpostavljenem koridorju izpluli novi konvoji. FOTO: Reuters

Po navedbah Turčije bodo v skladu z dogovorom po vzpostavljenem koridorju izpluli novi konvoji. Poleg Odese so v zadnjih dneh dela za ponovni začetek izvoza potekala še v ukrajinskih pristaniščih Černomorsk in Pivdeni.

V Istanbulu od srede deluje skupni center za poveljevanje in nadzor, ki usklajuje izvoz ukrajinskega žita po Črnem morju. V centru sodelujejo predstavniki Ukrajine, Rusije, Turčije in ZN. Njihova glavna naloga je spremljanje varne plovbe ukrajinskih ladij z žitom po ustaljenih poteh in nadzor nad tovorom, da bi preprečili prevažanje orožja.

image_alt
Mirovnih pogajanj ne gre pričakovati

Ladja Rizoni, ki pluje pod zastavo Sierre Leone, meri 186 metrov in je široka 25 metrov. Njena maksimalna kapaciteta je 30.000 ton, še navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Ruska invazija na Ukrajino že dlje časa ovira pošiljke žita iz te države, ki je ena največjih izvoznic pšenice in drugega žita na svetu. To je sprožilo strahove pred globalnim pomanjkanjem hrane.

Blokada pristanišč je namreč prispevala k dvigu cen, zaradi česar je uvoz hrane za nekatere najrevnejše države na svetu postal predrag. Po ocenah ZN pa se že skoraj 50 milijonov ljudi po svetu sooča z akutno lakoto kot neposredno posledico vojne v Ukrajini.

Ruska invazija na Ukrajino že dlje časa ovira pošiljke žita iz te države, ki je ena največjih izvoznic pšenice in drugega žita na svetu. FOTO: Nacho Doce/Reuters
Ruska invazija na Ukrajino že dlje časa ovira pošiljke žita iz te države, ki je ena največjih izvoznic pšenice in drugega žita na svetu. FOTO: Nacho Doce/Reuters

Odzivi na izplutje

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je pozdravil izplutje prve ladje iz Odese z ukrajinskim žitom. To sta storila tudi ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba in tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Guterres upa, da bo to prva od številnih komercialnih ladij, ki bodo plule v skladu z dogovorom, ki sta ga pred dobrim tednom dni ob posredovanju ZN in Turčije sklenili Rusija in Ukrajina. V sporočilu za javnost so pri ZN še izrazili upanje, da bo to pripomoglo k stabilnosti in pomoči za globalno prehransko oskrbo.

Kuleba je prek twitterja izplutje označil za olajšanje za svet. Dejal je, da je bila Ukrajina vedno zanesljiv partner in bo to tudi ostala, če bo Rusija spoštovala svoj del dogovora.

V Kremlju je tudi Peskov izrazil upanje, da bodo vse strani spoštovale določila dogovora. Samo izplutje je označil za zelo pozitiven napredek ter dejal, da je to dobra priložnost za preizkus implementacije dogovorov, ki sta jih sprti strani sprejeli v Istanbulu, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Preberite še:

Komentarji: