Iz proračuna EU vsako leto izgine 600 milijonov evrov

DIrektorica generalnega direktorata Evropske komisije za pravosodje opozarja, da je to le »viden del ledene gore«.

Objavljeno
28. februar 2012 18.30
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Haag - Iz proračuna EU vsako leto zaradi prevar izgine okoli 600 milijonov evrov, je danes v Haagu ob robu slovesnosti ob deseti obletnici evropske mreže za pravosodno sodelovanje Eurojust izjavila direktorica generalnega direktorata Evropske komisije za pravosodje Francoise Le Bail, poroča Slovenska tiskovna agencija.

»To je samo viden del ledene gore,« je na novinarski konferenci ob robu slovesnosti ob obletnici Eurojusta dejala Le Bailova. Proračun EU za leto 2012 znaša 129 milijard evrov.

Predsednik Eurojusta Aled Williams pa je opozoril, da sta tehnologija in odpiranje evropskih trgov olajšala kriminalne dejavnosti. »Dejstvo je, da so bili mobilni telefoni pred 20 leti zelo redki. Dandanes so del opreme vsakega preprodajalca, ki da kaj nase,« je dodal po STA.

Eurojust je bil ustanovljen z namenom krepitve boja proti težjim oblikam organiziranega kriminala in kaznivih dejanj, ki vključuje dve ali več držav članic. Letno obravnava 1400 primerov in organizira več kot 150 koordinacijskih sestankov.

Njegova vloga je postala vse bolj pomembna, saj se nove oblike resne čezmejne kriminalitete razvijajo na celotnem območju EU. V takšnih razmerah je usklajevanje preiskav in kazenskega pregona za učinkovit boj proti resni čezmejni kriminaliteti v okviru svetovne gospodarske krize, socialne izključenosti, demografskih sprememb in degradaciji okolja še posebej pomembno.

Ob robu slovesnosti v Haagu, ki se je je udeležil tudi minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič, je potekalo tudi neformalno srečanje ministrov za pravosodje in notranje zadeve EU, na katerem so ministri razpravljali o možnostih krepitve Eurojusta, so sporočili z ministrstva za pravosodje in javno upravo, še piše STA.