Iz Severne Koreje raketi srednjega dosega

Pjongjang je raketi izstrelil po vrhu Washington-Seul-Tokio in ob četrti obletnici potopitve južnokorejske vojaške ladje.

Objavljeno
26. marec 2014 12.07
NUCLEAR-SECURITY/SUMMIT
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Pjongjang, Haag − Srečanje med voditelji ZDA, Japonske in Južne Koreje ob robu jedrskega vrha na Nizozemskem, na katerem so razpravljali o severnokorejski jedrski grožnji, vsekakor ni ostalo neopaženo. Seul in Tokio sta po poročanju britanskega Reutersa sporočila, da je Severna Koreja kmalu po srečanju v Haagu izstrelila dve raketi srednjega dosega.

Novi incident sovpada tudi s četrto obletnico potopitve južnokorejske korvete Čeonan, ki je potonila v spornih vodah korejskega morja. Umrlo je 46 mornarjev, Seul pa je s prstom pokazal na Pjongjang, kar ta vztrajno zanika.

Tiskovni predstavnik južnokorejskega obrambnega ministrstva Kim Min Seok je test balističnih izstrelkov srednjega dosega, ki sta po 650 kilometrih naposled padla v Japonsko morje, označil za »jasno kršitev resolucije varnostnega sveta ZN in veliko provokacijo«. Izstrelitev so obsodile tudi ZDA in Japonska.

Po poročanju tujih medijev je v zadnjih tednih, ko v južni sosedi potekajo vojaške vaje z ZDA, iz Severne Koreje priletelo več raket krajšega dosega, zadnji test izstrelkov dolgega dosega pa so izvedli pred približno štirimi leti.

Seul in Tokio za skupno mizo

Japonski premier Šinzo Abe, južnokorejska predsednica Park Geune Hje in ameriški predsednik Barack Obama so za skupno mizo sedli včeraj, ob robu jedrskega vrha v Haagu. Gre za prvo srečanje voditeljev Južne Koreje in Japonske po tem, ko je decembra 2012 vodenje japonske vlade prevzel Abe, ki mu Seul očita manj opravičujoče tone, ko gre za japonsko kolonizacijo Korejskega polotoka. Tako Seul kot Peking je med drugim pred kratkim razjezil Abejev obisk tokijskega svetišča Jasukuni, spomenika 2,5 milijona japonskih vojnih žrtev, med katerimi je tudi 14 obsojenih vojnih zločincev.

Šinzo Abe in Park Geune Hje sta po poročanju Reutersa nesoglasja, ki izvirajo iz začetka 20. stoletja, včeraj odrinila na stran in se posvetila predvsem jedrski grožnji Severne Koreje. »V zadnjih petih letih je tesno sodelovanje med tremi državami spremenilo igro s Severno Korejo − naše sodelovanje je Pjongjangu poslalo odločno sporočilo, da bomo na provokacije in grožnje odgovorili skupaj,« je povedal Obama. Ameriški predsednik je še povedal, da so se voditelji pogovarjali o poglobitvi sodelovanja, tudi na področju skupnih vojaških vaj in protiraketne obrambe.