Iz severnokorejskega zapora v ZDA

V ZDA so prispeli trije ameriški državljani, ki so bili v Severni Koreji zaprti bodisi zaradi protidržavnih aktivnosti bodisi zaradi vohunjenja.
Fotografija: Ameriški predsednik in prva dama Melania sta izpuščene ameriške državljane pozdravila ob prihodu iz Severne Koreje. FOTO: Susan Walsh/AP
Odpri galerijo
Ameriški predsednik in prva dama Melania sta izpuščene ameriške državljane pozdravila ob prihodu iz Severne Koreje. FOTO: Susan Walsh/AP

Washington – Letalo s tremi ameriškimi državljani, ki jih je iz zapora izpustila Severna Koreja, je danes prispelo v ZDA. V vojaški bazi Andrews blizu Washingtona so jih pozdravili ameriški predsednik Donald Trump, podpredsednik Mike Pence in državni sekretar Mike Pompeo.

Severna Koreja je trojico izpustila ob Pompeovem obisku v Pjongjangu ta teden. Za to so se odločili pred težko pričakovanim srečanjem med Trumpom in severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom. Medtem ko tuji mediji navajajo Singapur kot morebitno lokacijo srečanja, bo Trump odločitev sporočil v treh dneh.


Zgodovinsko srečanje ameriškega predsednika in severnokorejskega voditelja


Severnokorejski voditelj je v pogovorih s Pompeom načrtovano srečanje s Trumpom označil za zgodovinsko priložnost, danes poročajo severnokorejski mediji. Po njegovih besedah bo vrh z ameriškim predsednikom zgodovinsko srečanje in izvrsten prvi korak. Kot je dodal, bo srečanje prispevalo k izboljšanju razmer na Korejskem polotoku in h »gradnji dobre prihodnosti«, navaja severnokorejska tiskovna agencija KCNA.



Izpuščeni talci Kim Dong Čul, Kim Hak Song in Tony Kim so bili zaprti bodisi zaradi protidržavnih aktivnosti bodisi zaradi vohunjenja. Kim Dong Čul se je ukvarjal s turizmom ob meji z Rusijo, Kim Hak Song in Tony Kim pa sta službovala na edini zasebno financirani visokošolski ustanovi v Pjongjangu, ustanovljeni z denarjem ameriških krščanskih misijonarjev.

Donald Trump skupaj z Kim Dong Čulom, Kim Hak Songom in Tonyjem Kimom FOTO: Jim Bourg/Reuters
Donald Trump skupaj z Kim Dong Čulom, Kim Hak Songom in Tonyjem Kimom FOTO: Jim Bourg/Reuters


»To je posebna noč za te tri res odlične ljudi. Čestitam, da ste v tej državi,« je trojico pozdravil Trump. »Naš najpomembnejši dosežek bo, ko bomo jedrsko razorožili celotni polotok,« je dodal.

Komentarji: