Izbruhnil gvatemalski ognjenik Pacaya

V Čilu medtem še vedno poteka evakuacija ljudi, ki živijo v senci vse bolj aktivnega ognjenika Copahue.

Objavljeno
31. maj 2013 14.55
CHILE-VOLCAN0-COPAHUE
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Ciudad Guatemala, Santiago − V Gvatemali je včeraj izbruhnil ognjenik Pacaya, ki je po podatkih tamkajšnjih oblasti več kot 400 metrov visoko izbruhnil oblak vulkanskega pepela.

Gvatemalski inštitut za vulkanologijo je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP posvaril, da bi se lahko intenzivnost izbruha še povečala. Ognjenik bi lahko namreč po njihovih opozorilih pepel izbruhnil tudi med 1000 in 2000 metrov visoko, kar bi ogrozilo letalski promet. Poleg tega bi se lahko po navedbah ministrstva za izredne razmere zaradi smeri vetra pepel razširil nad zgolj 50 kilometrov oddaljeno prestolnico.

2552 metrov visoki ognjenik ognjenik Pacaya, eden od treh aktivnih ognjenikov v Gvatemali, je sicer zadnjič močneje izbruhnil maja 2010, ko je z domov pregnal tisoče ljudi, zahteval smrtno žrtev, oblasti pa prisilil, da so za pet dni zaprle letališče v prestolnici.

V Čilu še vedno evakuacija

V Čilu pa po poročanju ameriške tiskovne agencije AP medtem še vedno poteka evakuacija ljudi, ki živijo v senci vse bolj aktivnega ognjenika Copahue. Oblasti so v sredo sporočile, da so z evakuacijo sprva zamujali, zdaj pa so jo pospešili, saj so okoliški prebivalci nanjo pristali. Sprva namreč niso hoteli oditi, vse dokler država ni pristala na to, da bo skrbela za njihove živali.