Izpoved krvnika Osame bin Ladna

Izjemno natančni in grafični opisi zadnjih trenutkov terorista bodo objavljeni v marčevski številki revije Esquire.

Objavljeno
13. februar 2013 11.40
R. Z.
R. Z.
Izpoved spominja na akcijski film. Skupina opremljenih vojakov se je približala hiši, razbila vrata in začela preiskovati sobe. Eden izmed ameriških marincev je pred seboj zagledal bradatega moškega, ki ga je zakrivala ženska postava. Čeprav je bila skoraj popolna tema, so očala za nočno gledanje vojaku razkrile tarčo: vodjo organizacije Al Kaida Osamo bin Ladna. Laserski merek se je sprehodil do žrtvinega čela in marinec je dvakrat sprožil.

Izjemno natančni in grafični opisi zadnjih trenutkov najbolj iskanega terorista bodo objavljeni v marčevski številki ameriške revije Esquire. Zanjo je prvič spregovoril marinec, ki je ubil bin Ladna in so ga predstavili z vzdevkom »Strelec«. Ameriški vojak ni opisal samo priprav na akcijo in usmrtitve, ampak je novinarjem povedal tudi, kako se je poslovil od domačih in otrokoma napisal poslovilno pismo, ki ga bosta brala po tridesetem letu. »Prepričan sem bil, da operacije ne bom preživel ali da me bodo zajeli sovražniki in me mučili v kakem pakistanskem zaporu, dokler ne podležem.«

Vendar se Strelec ni omejil samo na operacijo, ki jo v zadnjih tednih prikazuje tudi film Zero Dark Thirty režiserke Kathryn Bigelow. Zelo kritičen je bil do ameriške vlade in njene brezbrižnosti do vojaških veteranov. Po misiji so ga po šestnajstih letih častno odpustili iz vojske, a mu niso dali druge službe, pokojnine ali zdravstvenega zavarovanja. Njegov zakon je po vrnitvi razpadel, a še vedno živi pri družini, ker nima dovolj denarja, da bi se preselil na svoje. Tudi za varnost mora poskrbeti sam, saj mu vojska kljub izpostavljenosti ni priskrbela varovanja ali spremenila identitete. »Zato sem se že večkrat zalotil, kako otroka učim, kam morata zbežati, če pridejo pome,« je sklenil bin Ladnov krvnik.