Izrael in Hamas dosegla dogovor o premirju

Od 20. ure po srednjeevropskem času z ene ali druge strani ni poročil o napadih.

Objavljeno
21. november 2012 12.16
Posodobljeno
21. november 2012 16.17
PALESTINIAN-ISRAEL-GAZA-CONFLICT
Ma. Ja., Mo. Z., Delo.si
Ma. Ja., Mo. Z., Delo.si

Tel Aviv, Gaza - Izrael in palestinsko gibanje Hamas sta po osmih dneh obstreljevanj, v katerih je bilo ubitih skoraj 160 ljudi, dosegla dogovor o prekinitvi ognja na območju Gaze, je po srečanju z ameriško obrambno ministrico Hillary Clinton v Kairu sporočil egiptovski zunanji minister Kamel Amr. Prekinitev ognja je začela veljati ob 20. uri po srednjeevropskem času, ko naj bi Izrael končal vojaške aktivnosti v Gazi, palestinski borci pa raketiranje tarč v Izraelu. Po poročanju BBC z ene ali druge strani za zdaj ni bilo poročil o kakšnih koli napadih.

Če bo prekinitev ognja zdržala 24 ur, bo Izrael odprl meje z Gazo in omogočil lažji prehod oseb in tovora ter tako omilil blokado območja, ki jo izvaja že od leta 2007, piše katarska Al Džazira.

Po pisanju tiskovne agencije AP je dogovor potrdil izraelski premier Benjamin Netanjahu. Nanj je, kot je dejal premier, pristal po pogovoru z ameriškim predsednikom Barackom Obamo. V Kairu se je sicer danes mudila ameriška zunanja ministrica Hillary Clinton, ki se je sestala z egiptovskim predsednikom Mohamedom Mursijem, na Zahodnem bregu pa se je s palestinskim voditeljem Mahmudom Abasom sestal generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun.

Prizadevanja za dosego premirja na nemirnem območju palestinske enklave Gaza, ki so jo že več dni obstreljevale izraelske sile, je sicer pred tem otežila eksplozija, ki je odjeknila na avtobusu v največjem izraelskem mestu Tel Aviv, pri čemer je bilo ranjenih 21 ljudi. Izrael je incident takoj označil za teroristični napad. Po pisanju BBC so izraelske sile danes nadaljevale obstreljevanje Gaze, kjer je bilo ubitih najmanj trinajst ljudi.

Čeprav sta Izrael in Hamas še v ponedeljek pogojevala sklenitev premirja s težko premostljivimi zahtevami, pa je egiptovski predsednik Mohamed Mursi včeraj popoldne presenetil z napovedjo, da se bo izraelska »agresija« končala v nekaj urah.

O egiptovskem predlogu za sklenitev premirja, ki ga je v noči na torek obravnavala izraelska vlada, ni kaj dosti znanega. Hamas je menda zahteval z mednarodnimi garancijami zagotovljeno ustavitev vseh napadov, vključno z likvidacijami vidnejših članov gibanja, ter končanje šestletne blokade Gaze, izraelske oblasti pa popolno prenehanje obstreljevanja juga židovske države in usklajeno mednarodno akcijo, ki bi Hamasu preprečila vnovično popolnitev zalog orožja.