Izraelski premier napovedal nadaljevanje vojaškega posredovanja

Netanjahu je po koncu začasnega premirja napovedal nadaljevanje bitke, katere končni cilj je − mir.

Objavljeno
04. avgust 2014 11.31
MIDEAST-GAZA/
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si

Gaza − Izraelske oblasti so po smrtonosnem napadu na šolo pod okriljem Združenih narodov, kamor se je zateklo približno 3000 palestinskih beguncev, v večjem delu palestinske enklave napovedale sedemurno prekinitev ognja. Po koncu premirja, ko naj bi na območje Gaze dostavili humanitarno pomoč, palestinski begunci pa so se lahko za kratek čas vrnili na svoje domove, je izraelski premier Benjamin Netanjahu napovedal nadaljevanje bitke.

»Operacija v Gazi se nadaljuje. Končali jo bomo šele, ko bosta vsem prebivalcem Izraela zagotovljena dolgotrajen mir in varnost,« je med obiskom vojaškega poveljstva povedal Netanjahu.

V petek bo minilo mesec dni od začetka izraelskega vojaškega posredovanja v Gazi in več kot tri tedne od kopenske ofenzive, katere glavni cilj je uničenje rovov, ki vodijo iz Gaze na izraelsko ozemlje. Ogenj, ki tli že vrsto let, je 12. junija znova razplamtela ugrabitev in umor treh izraelskih najstnikov, čemur je sledil maščevalni obračun s 16-letnim Palestincem.

Palestinsko gibanje Hamas, ki nadzoruje Gazo, se je na za danes napovedano premirje, sicer že šesto, ki ga je Izrael razglasil od začetka konflikta osmega julija, odzvalo zadržano. Prebivalce Gaze so posvarili, naj bodo previdni. Tudi danes zjutraj so se namreč nadaljevali izraelski napadi. Ubitih je bilo najmanj 11 ljudi, s čimer je število smrtnih žrtev med Palestinci preseglo 1820. Na drugi strani je bilo ubitih 64 izraelskih vojakov, dva civilista in državljan Tajske.

Nasilje v vzhodnem Jeruzalemu

Nasilje je danes izbruhnilo tudi v vzhodnem delu Jeruzalemu, kjer se je Palestinec z bagrom zaletel v razmeroma prazen avtobus in pri tem ubil eno osebo, še pet pa jih je ranil. Voznika bagra sta ubila policista, ki sta bila v bližini. Blizu kraja dogodka se je zbrala množica jeznih Izraelcev, ki so vzklikali »Smrt Arabcem«, več deset ljudi pa je v bližini napadlo avtobus z arabskimi delavci, je poročal dopisnik AFP. Kmalu za tem so odjeknili še streli − neznani napadalec je streljal na izraelskega vojaka in ga huje ranil. Policija napadalca še vedno išče.

Medtem se prizadevanja za prekinitev spopadov na območju Gaze − predvsem izraelskega bombardiranja − nadaljujejo. Palestinska delegacija pogajalcev naj bi Egiptu posredovala svoje zahteve za prekinitev ognja − po poročanju AFP zahtevajo prekinitev spopadov, umik izraelskih vojakov iz Gaze, konec blokade območja in odprtje meja −, egiptovski posredniki pa naj bi te zahteve nato posredovali Izraelu. Ta je sicer odklonil možnost neposrednih pogajanj v Kairu. Kot so sporočili izraelski pogajalci, bodo poskušali konflikt v Gazi končati brez sodelovanja s Hamasom, saj za zdaj ne vidijo pomena v političnih dogovorih, piše STA.