Izrael za turške žrtve napada leta 2010 ponuja 20 milijonov dolarjev

Odnosi med državama so se po napadu maja 2010 precej ohladili, sedaj pa potekajo pogajanja za normalizacijo odnosov.

Objavljeno
03. februar 2014 11.52
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA

Jeruzalem − Izrael je Turčiji ponudil 20 milijonov ameriških dolarjev odškodnine za svojce umrlih in ranjene v izraelskem napadu na ladjo s humanitarno pomočjo za območje Gaze leta 2010, poroča izraelski časnik Haaretz.

Po pisanju časnika, ki se sklicuje na neimenovane zahodne diplomate, seznanjene s pogajanji med Turčijo in Izraelom, Ankara na ponudbo še ni odgovorila. S turškega zunanjega ministrstva so sporočili le, da se pogovori nadaljujejo. Časnik Hurriyet je medtem navajal besede neimenovanega diplomatskega vira o pozitivnem razvoju v pogajanjih o odškodnini, piše Slovenska tiskovna agencija. »Dogovor je skoraj pripravljen in čaka na dokončno rešitev nekaj manjših vprašanj, preden ga bodo predali vodstvu obeh držav,« je poročal časnik.

Nekoč tesni odnosi med Izraelom in Turčijo so se skrhali, ko so izraelske sile 31. maja leta 2010 ubile devet turških aktivistov, ki so poskušali na ladji s humanitarno pomočjo prebiti izraelsko pomorsko blokado obubožanega palestinskega območja Gaze. Napad je sprožil diplomatsko krizo, Ankara pa je zahtevala formalno opravičilo in odškodnino za družine žrtev.

Pogajanja so se uradno začela marca lani, ko se je Izrael opravičil Turčiji, da bi tako lahko dosegli normalizacijo odnosov. Pogovori so nato za več mesecev zastali, a so nov zagon dobili decembra, ko so se izraelski pogajalci odpravili v Istanbul, Turčija pa je znižala svoje odškodninske zahteve, piše STA.

Haaretz piše, da je Ankara zahtevala 30 milijonov dolarjev, Izrael pa da je bil prvotno pripravljen plačati samo 15 milijonov odškodnine. Izraelski premier Benjamin Netanjahu se je kasneje odločil za zvišanje izraelske ponudbe na 20 milijonov, poroča časnik.

Odškodnina ne bo plačana neposredno družinam ubitih in ranjenim v napadu, temveč bo dodeljena humanitarnemu skladu, od tam pa bo denar razdeljen v skladu z določenimi kriteriji, dodaja časnik, ki ga povzema STA.