Izrael že sedmi dan obstreljuje Gazo

Hamas ne namerava pristati na premirje, dokler Izrael ne pristane na določene pogoje; tudi na odpravo blokade Gaze.

Objavljeno
14. julij 2014 10.38
Posodobljeno
14. julij 2014 11.07
PALESTINIANS-ISRAEL/
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si

Gaza − Izrael tudi danes nadaljuje z napadi na Gazo, s kopensko invazijo pa (za zdaj) še ni zagrozil, čeprav je zunanji minister Avigdor Lieberman že včeraj izrazil pričakovanje, da bo odločitev o morebitnem posredovanju sprejeta še isti dan, na srečanju varnostnega kabineta.

Kljub pripravam na morebitno kopensko invazijo − od 40.000 rezervistov, katerih mobilizacijo so odobrile izraelske oblasti, so jih 33.000 že vpoklicali, poleg tega pa so ob meji z Gazo nagrmadili topništvo in tanke −, se zdi, da Izrael z njo odlaša. Mediji poročajo, da so se ministri, ki so se udeležili sinočnjega srečanja varnostnega kabineta, izrekli proti temu, da bi v Gazo poslali svoje vojake − vsaj za zdaj.

Vseeno se letalski napadi na Gazo nadaljujejo; izraelska vojska je ponoči zadela najmanj 40 tarč, bombardiranje pa je povzročilo tako gmotno škodo kot nove žrtve. Po zadnjih informacijah je v izraelskem bombardiranju palestinske enklave, ki danes stopa v sedmi dan, umrlo najmanj 176 ljudi, več kot 1230 pa je ranjenih. Po podatkih Palestinskega centra za človekove pravice s sedežem v Gazi je več kot tri četrtine žrtev civilistov.

Vse večja je tudi begunska kriza. Po srditem obstreljevanju severa Gaze v noči iz sobote na nedeljo ter izrecnem svarilu izraelske vojske, da se bodo napadi še stopnjevali, se je tisoče Palestincev odločilo za beg. Iz Agencije ZN za palestinske begunce (UNRWA) so sporočili, da so njihove ustanove v Gazi sprejele že 17.000 beguncev, iz minute v minuto pa jih prihaja še več.

Čeprav je Izrael z bombardiranjem vojaške in logistične infrastrukture Hamasu zadal hud udarec, se nadaljuje tudi raketiranje judovske države. Vse od začetka izraelske operacije Zaščitni rob (Protective Edge) pred slabim tednom dni je Izrael doseglo približno 760 raket, še okoli 200 pa jih je prestregel izraelski sistem protiraketne zaščite. Hamasovo obstreljevanje smrtnih žrtev v Izraelu ni povzročilo, nekaj ljudi pa je ranjenih.

Pozivi k premirju vse glasnejši

Zaradi skokovitega naraščanja civilnih žrtev med Palestinci, so pozivi mednarodne skupnosti k premirju vse glasnejši.

Palestinski voditelj Mahmud Abas bo poskušal v reševanje krize vplesti tudi Združene narode. Iz Palestinske osvobodilne organizacije (PLO) so namreč že včeraj sporočili, bo ZN prosil, naj zaradi zaostrovanja razmer v Gazi Palestino razglasijo za mednarodni protektorat.

O ukrepih za ustavitev nasilja bo Abas z zunanjimi ministri Arabske lige razpravljal tudi na današnjem srečanju v Kairu. V poročilu, ki ga bodo danes predložili ministrom, mednarodno skupnost pozivajo, naj Izrael prisili k zaustavitvi zračnih napadov in zaščiti Palestincev. Kot so zapisali, zračni napadi na Gazo terjajo glasen odgovor.  

Iz egiptovskega zunanjega ministrstva so sporočili, da je cilj današnjega srečanja najti rešitev, s katero bodo »zaustavil prelivanje krvi palestinskih civilistov«, in oblikovanje »skupnega arabskega stališča do vprašanja«. Egipt, ki je leta 2012 odločilno prispeval k sklenitvi premirja med izraelsko vlado in palestinskim Hamasom, je tokrat nekoliko bolj zadržan. Po poročanju francoske AFP je Hamas povezan z gibanjem Muslimanski bratje, ki so ga egiptovske oblasti po strmoglavljenju Mohameda Mursija pred meseci znova prepovedale in razglasile za teroristično organizacijo.

Kljub temu se na egiptovsko vodstvo obračajo svetovni voditelji, ki ga pozivajo k ponovnemu posredovanju. Jutri bo v državo pripotoval tudi ameriški državni sekretar John Kerry, ki je včeraj že govoril z egiptovskim kolegom Samehom Šukrijem.

Gibanje Hamas, ki iz Gaze proti Izraelu že več dni izstreljuje rakete, je danes sporočilo, da kljub izraelski agresiji ne bo ustavilo sovražnosti, v kolikor Izrael ne pristane na določene pogoje. Ti med drugim obsegajo odpravo izraelske blokade Gaze, odprtje mejnega prehoda z Egiptom v Rafi in izpustitev palestinskih zapornikov, piše STA.

Ban Ki Mun svari pred kopensko ofenzivo

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun je sicer že včeraj tako Izraelce kot Palestince pozval, naj upoštevajo sobotni poziv varnostnega sveta ZN in prenehajo s sovražnostmi. Izrael je tudi pozval, naj opusti načrte o kopenski ofenzivi in dejal, da je v kaznovalni operaciji bombardiranja doslej umrlo že preveč Palestincev.

Za zdaj sicer nobena stran ne kaže znakov popuščanja. Izraelski premier Bejamin Netanjahu je tako dejal, da njihove »kampanje proti skrajnežem iz Hamasa« ne bo ustavil noben mednarodni pritisk. Krivdo za civilne žrtve je pripisal Hamasu in stopil v bran izraelskim letalskim napadom. Netanjahu je v pogovoru za ameriško televizijsko mrežo CBS dejal, da Izrael s svojo operacijo ne bo prenehal, dokler ne bo dosegel »oprijemljivega miru in stabilnosti za svoje prebivalstvo«. Izrael namerava Hamasu zadati tako silovit udarec, da ga bo z njim odvrnil od vsakega nadaljnjega napada na Izrael. Poleg tega hoče palestinsko gibanje, ki nadzoruje Gazo, tudi kaznovati.