Izraelci in Palestinci v vrtincu krvavega maščevanja

Neznanci so po umoru treh izraelskih najstnikov ugrabili in ubili 16-letnega Palestinca. Sledili so spopadi.

Objavljeno
02. julij 2014 15.14
ISRAEL-PALESTINIAN-CONFLICT-KIDNAPPING
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Jeruzalem - Smrt treh izraelskih najstnikov, ki so jih ugrabili 12. junija, njihova trupla pa so v ponedeljek našli na Zahodnem bregu, je med Palestinci in Izraelci zanetila krvavo obračunavanje. V tednih intenzivne iskalne akcije so izraelske sile ubile pet Palestincev in pridržale več kot 400 osumljencev, proteste, ki so se sprevrgli v nasilje, pa je v Vzhodnem Jeruzalemu naposled sprožila smrt 16-letnega Mohameda Abuja Hdera.

Mohameda Abuja Hdaira so nazadnje videli včeraj, ko so ga neznanci v Šufatu, predelu vzhodnega Jeruzalema, na silo strpali v avtomobil. Njegovo truplo z ožganinami in drugimi poškodbami so našli nekaj ur pozneje v gozdu na obrobju mesta. Izraelska policija še ni potrdila, da je bil motiv, ki je gnal njegove morilce, umor treh nedolžnih izraelskih najstnikov, so pa v to toliko bolj prepričani Palestinci.

Po poročanju francoske AFP so v bližini njegovega doma v vzhodnem Jeruzalemu izbruhnili spopadi med Palestinci, oboroženimi s kamenjem, in izraelskimi varnostnimi silami, ki so se odzvale z gumijastimi naboji. Jeruzalemski župan Nir Barkat je obsodil umor najstnika in pozval k miru. »Gre za grozovito in barbarsko dejanje, ki ga globoko obsojam. Ne delujemo na ta način in prepričan sem, da bodo varnostne sile odgovorne pripeljale pred roko pravice,« je povedal.

Preiskavo smrti palestinskega najstnika je po poročanju Guardiana napovedal tudi izraelski premiera Benjamin Netanjahu, ki je vse strani pozval, naj se vzdržijo nasilja in dajo pravosodju priložnost. Pri tem pa pazil, da umora najstnika ne bi pripisal maščevanju za smrt treh mladih Izraelcev.

Nekaj ur po pogrebu izraelskih najstnikov, ki se ga je udeležilo več deset tisoč žalujočih, med njimi tudi Netanjahu in predsednik Šimon Peres, se je na ulice Jeruzalema podalo okoli 200 mladih Izraelcev, ki so vzklikali: »Smrt Arabcem«. Skoraj 50 jih je policija prijela. Protiarabska gesla so se pojavila tudi v drugih krajih.

Izraelski premier Netanjahu je za smrt treh izraelskih pohodnikom v ponedeljek obtožil pripadnike palestinskega gibanja Hamas, ki je pred kratkim podal roko Fatahu in z njim sklenil palestinsko vlado narodne enotnosti, s tem pa ujezil Izrael. Izraelske varnostne sile pri iskanju osumljencev niso izgubljale časa, še intenzivneje so v palestinskih naseljih začele izvajati racije in zbirati domnevne pripadnike Hamasa.

Milice v Gazi so se na še dodaten pritisk na civilno prebivalstvo odzvale z obstreljevanjem izraelskega ozemlja, na kar je izraelska vojska odgovorila z zračnimi napadi na več kot 30 tarč znotraj območja Gaze. Haled Mešal, politični voditelj gibanja Hamas, ki mu izraelska vlada očita, da poskuša uničiti judovsko državo, je po poročanju izraelskega Hareca turškega predsednika Abdullaha Güla prosil, naj posreduje in zaustavi izraelsko stopnjevanje nasilja.