Izraelske kopenske sile (še) ne bodo vdrle v Gazo

Netanjahujeva vlada je začasno zamrznila načrte o vdoru kopenskih sil in tako dala prednost pogajanjem o premirju s Hamasom.

Objavljeno
20. november 2012 10.58
PALESTINIAN-ISRAEL-GAZA-CONFLICT
Andrej Miholič, zunanja politika
Andrej Miholič, zunanja politika

Gaza − Medtem ko Gazo še vedno stresajo eksplozije bomb, ki so doslej ubile že več kot 110 Palestincev, od tega več kot polovico civilistov, so izraelske oblasti sporočile, da bodo načrte za kopensko ofenzivo na prenaseljeno palestinsko enklavo ob Sredozemskem morju začasno spravile v predal. S tem so prižgale zeleno luč za nadaljevanje pogajanj o prekinitvi ognja, ki potekajo pod egiptovskim okriljem, vendar so v Jeruzalemu, kakor poroča britanski BBC, na rezultate pripravljeni počakati le do jutri.

Izraelska vojska je sporočila, da so njena letala samo v zadnji noči napadla kakih sto tarč v Gazi, danes zjutraj pa so palestinski skrajneži nad jug židovske države znova izstrelili več deset raket. Vsaj dve sta se izognili v zadnjih dneh tako opevanemu protiraketnemu sistemu Iron Dome ter eksplodirali v Beršebi in Ofakimu, vendar po navedbah tamkajšnjih oblasti nista zahtevali žrtev.

Izraelske oblasti so operacijo Steber oblakov sprožile prejšnjo sredo z atentatom na prvega moža vojaškega krila Hamasa Ahmeda Džabarija, njihov deklarirani cilj pa je uničenje raketnih zmogljivosti islamskega gibanja. Kljub intenzivnemu bombardiranju tarč v Gazi, kjer na dobrih 350 kvadratnih kilometrih živi več kot 1,6 milijona ljudi, palestinske rakete še vedno letijo nad izraelska mesta; v zadnjem tednu so jih izstrelili že več kot tisoč.

V takšnih razmerah postajajo vse glasnejša ugibanja o kopenski ofenzivi izraelske vojske na palestinsko enklavo, ki jih še podžiga dejstvo, da je Izrael na mejo z Gazo v zadnjih dneh poslal približno 40.000 rezervistov, tanke in topništvo. Toda po mnenju analitikov so v Jeruzalemu še vedno zadržani glede vdora na gosto poseljeno območje, ki kljub izraziti vojaški premoči ni brez tveganja, tako v vojaškem, predvsem pa v diplomatskem smislu, saj bi neizogibni skokovit porast civilnih žrtev operacije Izrael lahko stal (vsaj dela) doslej neomajne podpore Zahoda, ki tudi ob tokratni zaostritvi v Gazi poudarja predvsem pravico židovske države do samoobrambe, za zahteve nasprotne strani pa še naprej ostaja gluh.

Pestro diplomatsko dogajanje

Precej drugačno je, seveda, vzdušje v arabskih državah, ki so enoglasno obsodile napad na Gazo, premier Turčije, še pred leti najtesnejše muslimanske zaveznice židovske države, Recep Tayyip Erdogan, pa je šel celo tako daleč, da je Izrael označil za »teroristično državo«. Šef turške diplomacije Ahmet Davutoglu se bo sicer danes pridružil delegaciji zunanjih ministrov Arabske lige, ki bodo odpotovali v Gazo, da bi izrazili solidarnost z obleganim palestinskim prebivalstvom.

V neposredno soseščino palestinske enklave, v Egipt, pa je danes pripotoval tudi generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun, ki se je že srečal s prvim možem Arabske lige Nabilom al Arabijem. »Prišel sem, da bi osebno pozval h končanju nasilja in pripomogel k sklenitvi premirja,« je po srečanju povedal Ban, ki je Izrael, kamor naj bi se po napovedih odpravil še danes, posvaril pred tveganji, povezanimi z morebitnim vdorom kopenskih sil v Gazo: »Nadaljnja eskalacija razmer bi ogrozila celotno regijo.«