Janez Janša o proračunu EU: »Vse je relativno«  

Vrh EU, ki bo gotovo maratonski, se bo sicer začel z večurno zamudo, predvidoma ob 20.30.

Objavljeno
07. februar 2013 12.21
Posodobljeno
07. februar 2013 14.05
EU-SUMMIT/
Peter Žerjavič, Bruselj
Peter Žerjavič, Bruselj
Bruselj - Slovenski premier Janez Janša je ob prihodu na proračunski vrh EU izrazil pričakovanje, da bo voditeljem 27 članic uspelo doseči sporazum, a stoodstotnega jamstva za uspeh ni.

»Vse je relativno,« je povedal glede slovenskega položaja v prihodnji delitvi skoraj tisočmilijardnega proračunskega kolača. Koliko bo Slovenija dobila, da je odvisno od skupnega obsega proračuna in morebitnih novih pravila delitve denarja. Slovenija sicer lahko pričakuje krepko znižanje količine denarja iz postavke, namenjene manj razvitim (kohezija). V sedanjem proračunu (2007-2013) je dobila okoli 4,2 milijarde evrov. Po zadnjem kompromisnem predlogu predsednika evropskega sveta Hermana Van Rompuyja za prihodnjih sedem let lahko pričakuje le še 2,8 milijarde.

Janša in njegov hrvaški kolega Zoran Milanović v Bruslju nista hotela komentirati podrobnosti rešitve vprašanja Ljubljanske banke, ki sta jo dosegla zunanja ministra Karl Erjavec in Vesna Pusić na srečanju s finančnima strokovnjakoma včeraj na Otočcu. »Za oceno je še prezgodaj. Predlog preučujemo. V končni verziji še ni narejen, « je povedal Janša. Ob robu vrha EU pričakuje nekaj pojasnil Milanovića. Tako da naj bi odgrnili še nekaj zaves glede žgoče teme. Nato naj bi bil tudi bolj jasen časovni okvir ratifikacije hrvaške pristopne pogodbe. Pojasnil je, da hrvaški vstop v EU letos poleti tudi v interesu Slovenije in EU.

Hrvaški premier ni hotel jasno odgovoriti na vprašanje, ali bo Zagreb preklical pooblastila hrvaškim bankam za tožbe proti (N)LB, ki je s slovenskega vidika glavni vzrok zapleta. Omenil je, da končne odločitve, še ni. Interesi obeh strani so po njegovih besedah veliki. Cilj je, da bi bili obe strani zmerno zadovoljni. Načelno je ocenil, da so izgubljali vsi, Slovenija je, denimo, s sporom s s Hrvaško o LB izgubila zaupanje na tamkajšnjem trgu.

Vrh EU, ki bo gotovo maratonski, se bo sicer začel z dvoinpolurno zamudo, ob 17.30. Potekajo namreč še zadnja usklajevanja podrobnosti novega Rompuyevega kompromisnega predloga, ki ga bodo voditelji dobili na mizo. Nato si bodo v pogajanjih poskusili še zagotoviti kakšne »piškotke«, da bodo na koncu lahko vsi zadovoljni. Sporazum o prihodnjem poračunu EU skoraj gotovo ne bo pred polnočjo, najbrž bo dosežen šele v zgodnjih jutranjih urah.

Nemška kanclerka Angela Merkel je o proračunu EU povedala: »Stališča so še daleč vsaksebi«. Francoski predsednik François Hollande pričakuje dovolj denarja za kmetijstvo, britanski premier David Cameron pa odločno zahteva varčevanje.