Janša brez podpore Pozitivne Slovenije in Socialnih demokratov

V poslanskih skupinah Desus, SLS in NSi in v poslanski skupini narodnih skupnosti kandidatu za premiera napovedujejo podporo.

Objavljeno
28. januar 2012 14.12
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si

Ljubljana - V poslanskih skupinah Desus, SLS in NSi ter v poslanski skupini narodnih skupnosti napovedujejo podporo kandidatu za mandatarja Janezu Janši. PS in SD kandidata ne bodo podprli. Janša lahko ob koncu razprave o njegovi kandidaturi, ki bo predvidoma trajala do 18. ure, računa na 52 poslanskih glasov.

Vodja poslanske skupne Pozitivne Slovenije Jani Möderndorfer je menil, da ta koalicija ne bo legitimna, saj da je že kršila lastno koalicijsko pogodbo. Ob navajanju programskih poudarkov iz koalicijske pogodbe je kot spornega izpostavil prenos tožilstva z ministrstva za pravosodje na ministrstvo za notranje zadeve, ki ga bo verjetno vodila stranka, katere predsednik je v kazenskem postopku.

Po besedah Zvonka Černača (SDS) ima koalicija, ki se obeta, za seboj več kot 50 odstotkov volilnega telesa in je zato legitimna. Temeljni cilj koalicijske pogodbe pa je, da se Slovenija od leta 2013 razvija hitreje, kot je povprečje v EU. Koalicijska pogodba izhaja iz zavedanja, da je mednarodno okolje nestabilno, iz tega, da se finančna kriza utegne še povečevati, poleg tega po po besedah Černača tudi iz vrednot, ki nas povezujejo in odgovornosti do volivcev.

Predsednik DLGV Gregor Virant je dejal, da bodo v stranki kandidata za mandatarja podprli, saj je takojšnje oblikovanje vlade nujno potrebno. »Časi so težki in ljudje od vlade in parlamenta pričakujejo ukrepe, ki bodo izboljšali njihov položaj,« je poudaril. Ob tem je napovedal, da je »čas neznosno lahkega zadolževanja« iz zadnjih treh let mimo.

Glede pogajanj za vstop v eno izmed obeh možnih koalicij je izpostavil, da zanje ni bilo pomembno dejstvo relativnega zmagovalca, pač pa, katera od možnih koalicij je za državo boljša. Pri tem je ocenil, da se z Zoranom Jankovićem preveč razlikujejo v pogledih na koncept upravljanja države. Prav tako so »imeli velike dvome o tem, ali bo mogoče v Jankovićevi koaliciji obvladati neformalna omrežja, ki skušajo obvladovati državo«. Ob tem je Pozitivno Slovenijo pozval, naj jih zaradi njihove odločitve prenehajo napadati, saj bodo morali v prihodnjih štirih letih sodelovati.

Vodja poslanske skupine SD Janko Veber je poudaril, da Slovenija že vse od takrat, ko ni bil potrjen prvi kandidat za mandatarja Zoran Janković, izgublja dragoceni čas. Janša kljub temu »ni njihova druga izbira«. »S strankami, ki jim je več za stranko kot državo, težko sklepamo zavezništvo,« je dejal.

Poudaril je, da bodo kritična opozicija, vendar bodo »po potrebi tudi sodelovali pri velikih projektih, potrebnih za razvoj Slovenije«. »Hkrati pa bomo predstavljali politično alternativo, kar je v demokratičnih sistemih izjemnega pomena,« je še dejal.