Janukovič se je srečal z opozicijskimi protestniki

Janukovič ponudil položaj premiera Jacenjuku, Kličku pa mesto namestnika premiera.

Objavljeno
25. januar 2014 16.49
TOPSHOTS-UKRAINE-EU-RUSSIA-UNREST-POLITICS-POLICE
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA

Kijev − Predsednik Ukrajine Viktor Januković se je po poročanju BBC danes sestal z opozicijskimi voditelji; Vitalijem Kličkom, Arsenijem Jacenjukom ter Olegom Jaroslavovičem Tjagnibokom.

Po poročanju tujih tiskovnih agencij je Janukovič Jacenjuku ponudil položaj premiera, Kličku pa mesto namestnika premiera.

»Če se bo Jacenjuk odločil prevzeti položaj, bo sprejeta odločitev o odstopu vlade,« je dejala pravosodna ministrica Olena Lukaš. »Predsednik je prepričan, da bo sodelovanje z opozicijo pripomoglo k enotnosti države in izvedbi nujnih reform,« je dodala.

Janukovič je tudi obljubil, da bo razmislil o spremembah ustave, ki trenutno predsedniku države daje velika pooblastila.

Po navedbah Lukaševe naj bi se dogovorili tudi, da bodo z ulic Kijeva postopoma odšli tako protestniki kot varnostne sile.

Opozicijski voditelji se doslej še niso odzvali.

Za pogovore z opozicijo naj bi se Janukovič odločil nekaj ur po tem, ko je njegov minister za notranje zadeve Vitalij Zaharčenko sporočil, da so bila prizadevanja za mirno razrešitev spora neuspešna. »Dogodki v ukrajinski prestolnici v zadnjih dneh so pokazali, da so naši poskusi, da bi mirno reševali spore, še naprej zaman.« 

Pozivi iz EU

Evropska unija je danes pozvala ukrajinsko vlado h zaustavitvi spirale nasilja in ustrahovanja ter obnovitvi miru v državi, piše Slovenska tiskovna agencija.

Z ukrajinskim predsednikom Viktorjem Janukovičem se je sestal tudi evropski komisar za širitev Štefan Füle ter mu, kot so sporočili iz Bruslja, izrazil globoko zaskrbljenost zaradi zadnjega razvoja dogodkov.

Füle je tudi poudaril, da se je treba boriti proti temu, da bi kršitelji človekovih pravic ostali nekaznovani. Ukrajina potrebuje nacionalni dialog, da najde pot iz težav, ki jo utegnejo destabilizirati, je še opozoril komisar.

Množični protesti v Ukrajini so se začeli konec novembra, potem ko Janukovič pod pritiskom Rusije ni podpisal pridružitvenega sporazuma z EU. Decembra in v začetku januarja so nato postopoma izgubljali zagon, nato pa so znova s polno silo izbruhnili minulo nedeljo, ta teden pa so terjali tudi prve smrtne žrtve.

Nova žrtev spopadov

Danes je v spopadu med policijo in demonstranti umrl en moški. Po navedbah ukrajinske opozicije gre za 45-letnega demonstranta, ki je v bolnišnici umrl zaradi posledic poškodb, ki jih je dobil v sredo. 

Iz bolnišnice so sporočili, da so moškega, ki je imel prestreljena pljuča, večkrat operirali, a je zaradi posledic poškodb kljub temu umrl.

Po navedbah opozicije je to že šesta žrtev protestov, medtem ko so oblasti potrdile le tri smrtne žrtve - poleg današnje še Ukrajinca armenskega rodu in beloruskega državljana, ki sta umrla zaradi strelnih ran. Oblasti trdijo, da ju ni ustrelila policija.