Janukovičeva diplomatska klofuta Evropski uniji

Nočna akcija ukrajinskih specialcev je razmajala vse mostove za resno dogovarjanje.

Objavljeno
11. december 2013 19.38
Pro-European Union activists wave flags celebrating riot police leaving form the Independence Square in Kiev, Ukraine, Wednesday, Dec. 11, 2013. Security forces clashed with protesters as they began tearing down opposition barricades and tents set up in
D. S., zunanja politika
D. S., zunanja politika
Ukrajinski predsednik Viktor­ Janukovič namerno zavaja­ Evropsko unijo, je mogoče­ ­strniti ocene zahodnih diplomatov po njihovem obisku­ v Kijevu, ki mu je le nekaj ur ­pozneje, v noči na sredo, sledil­ oster obračun ukrajinskih ­specialcev z demonstranti.

Sprejem za zahodne diplomate je bil neverjetno prijazen, pogovor med predsednikom Viktorjem Janukovičem in evropsko zunanjo ministrico Catherine Ashton je trajal več kot tri ure, pred kamerami sta se dolgo rokovala, Ashtonova pa se je po pogovoru celo pohvalila, kako »vsebinski« da je bil in kako resno da je asociacijski sporazum zato še vedno v igri.

Le nekaj ur po pogovorih, ko se je nad Kijev spustila noč, pa se je pokazalo, koliko resno je bilo vse skupaj mišljeno. Kajti predsednik Janukovič evropskim sogovornikom ni niti z besedico omenil, da nameravajo njegove varnostne sile še isto noč izvesti pravo ofenzivo v središču mesta in ga temeljito »očistiti« tako demonstrantov kot barikad. Policija je pred tem blokirala vse dostope do Trga neodvisnosti, kjer se zbirajo demonstranti, med očitno skrbno pripravljeno in dobro načrtovano akcijo pa je zaprla celo avtocestni obroč okoli Kijeva.

Začelo se je ob enih ponoči, ko so posebne policijske enote z vsemi močmi razganjale demonstrante, naskočile pa so tudi zasedeno mestno hišo. Sporočilo, ki ga je Janukovič s to akcijo poslal zahodnim diplomatom samo nekaj ur po pogovorih z njimi, je bilo povsem jasno. Kot nedopustno ignoriranje dogovora z najvišjim vrhom evropske diplomacije ga je razumela tudi Catherine Ashton, ki je na face­booku pikro zapisala: »Še vedno sem v Kijevu.«

Odzivi na poniževanje Bruslja

Odzivi
na tako očitno Janukovičevo poniževanje Bruslja so bili razumljivo ostri. Ne le iz ust ukrajinskega proevropskega tabora, kjer je opozicijski voditelj in predsednik Domovinske stranke Julije Timošenko Arsenij Jacenjuk izjavil, da je predsednik s svojim dejanjem »pljunil v obraz Evropi, ZDA in 46 milijonom Ukrajincev«, ampak tudi iz vrst evropske diplomacije. Švedski zunanji minister Carl Bildt je na primer kmalu po polnoči tvitnil, da Janukovič s svojim ravnanjem »zlorablja moč države proti ljudstvu, namesto reform pa izvaja represijo«, iz Washingtona pa so takoj zjutraj priletele ostre kritike zunanjega ministra Kerryja na račun nedopustnega nasilja nad miroljubnimi demonstranti.

Med ukrajinskim vodstvom in ZDA se je resneje zaiskrilo že v ponedeljek, ko je podpredsednik Joseph Biden v telefonskem pogovoru Janukoviča menda prijazno opozoril, naj ne bo pregrob z demonstranti, v odgovor pa naj bi dobil v Putinovi maniri izrečen stavek, češ, kako pa bi ravnal Washington, če bi imel barikade pred Belo hišo.

Dogajanje na ukrajinskih ulicah skupaj s pritiski Zahoda, ki jih v Moskvi očitno razumejo kot namerno sesuvanje njihove »slovanske Unije«, tako vse bolj postaja predmet spora med Washingtonom in Moskvo, v EU pa se po Janukovičevi diplomatski klofuti že pojavljajo resna vprašanja, ali so kakršnikoli pridružitveni pogovori s sedanjim ukrajinskim režimom sploh še smiselni.