Japonska ostala brez jedrske energije

Država bo tako prvič po letu 1970 ostala brez jedrske energije. Javnost ponovnemu zagonu reaktorjev ni naklonjena.

Objavljeno
05. maj 2012 10.45
Posodobljeno
05. maj 2012 11.03
Pi. K., Ma. Ja., Delo.si
Pi. K., Ma. Ja., Delo.si

Tokio − Na Japonskem so zaradi vzdrževanja danes ustavili še zadnji delujoči jedrski reaktor, piše Slovenska tiskovna agencija. Proizvodnjo elektrike v reaktorju elektrarne Tomari so najprej počasi zmanjševali, potem pa delovanje dokončno zaustavili.

Izključitev zadnjega od treh reaktorjev elektrarne Tomari na severu otoka Hokaido je pozdravilo več deset tisoč ljudi, ki so se zbrali v Tokiu. Po njihovih navedbah se je to zgodilo na ustrezen dan − dan otrok. Že večkrat so namreč izrazili zaskrbljenost, da bi lahko prav otroci najbolj trpeli zaradi radioaktivnih snovi, ki so po lanski jedrski nesreči v nuklearki Fukušima pronicale v vodo, zrak in zemljo.

Japonska bo preverila varnost nukleark

Japonska je po zaustavitvi vseh jedrskih reaktorjev v državi, za kar so se odločili po lanski jedrski katastrofi, prvič v zadnjih štirih desetletjih ostala brez jedrske energije.

Japonska vlada je sicer že napovedala, da si bo zaradi bojazni pred morebitnim pomanjkanjem električne energije ob povečanem povpraševanju v poletnih mesecih prizadevala za ponoven zagon jedrskih reaktorjev. Hkrati je opozorila tudi pred naraščanjem onesnaževanja, če bi Japonska morala v prihodnje za proizvodnjo energije uporabljati nafto in plin.

Japonska vlada bo reaktorje sicer lahko znova zagnala šeče, če bodo ti uspešno prestali varnostne teste za primer potresov in cunamijev, in če bo pridobila privoljenje lokalnega prebivalstva, dodaja STA.