Japonska predčasno zaključila sezono kitolova

Kitolovke se z Južnega oceana vračajo z 267 namesto 900 kiti na krovu. Za slab ulov krivijo okoljevarstvenike.

Objavljeno
09. marec 2012 19.22
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Tokio - Japonska je sezono kitolova zaključila z manj kot tretjino načrtovanega ulova. »Ulov je bil manjši zaradi slabših vremenskih pogojev in sabotaže okoljevarstvenikov,« so sporočili iz japonske agencije za ribolov. Letos se bodo tako kitolovke v pristanišče vrnile z 266 pritlikavimi kiti in enim brazdastim kitom na krovu.

Medtem ko so kitolovci nad izkupičkom letošnje sezone razočarani, pa slab ulov pozdravljajo člani ameriške organizacije  Sea Shepherd. »Mislim, da je bila kampanja izredno uspešna. Predvideval sem, da bodo izpolnili 30 odstotkov kvote, a so jo le 26 odstotkov,« je povedal Paul Watson, predstavnik organizacije za zaščito morskega življa. Ta že od leta 2005 s svojo floto ovira kitolovce, ki so morali zaradi »nadlegovanja« okoljevarstvenikov že lani predčasno zaključiti sezono.

Med letošnjo kampanjo »morskih pastirjev« so trije okoljevarstveniki utrpeli lažje poškodbe, ko eden od čolnov trčil z japonsko kitolovko Jušin Maru št. 2. Delo kitolovcev so sicer ovirali tudi z metanjem barve in vrvi v bližini ladijskega vijaka.

Kitolov v komercialne namene je prepovedan že od leta 1986. Japonska agencija za ribolov kljub temu vsako leto odredi ulov približno 1000 primerkov največjih sesalcev na svetu v »znanstvene namene«. Uradni Tokio se sicer pretirano ne trudi prekrivati, da meso kitov konča na krožnikih v restavracijah.