Japonska: svetišče, na katerem se lomijo obeti vojne in miru

Ministra sta obiskala sporno svetišče, kjer so pokopane japonske žrtve vojn, med drugim tudi obsojeni vojni zločinci.

Objavljeno
15. avgust 2012 08.42
Posodobljeno
15. avgust 2012 08.48
JAPAN-POLITICS-DIPLOMACY-WWII
Zorana Baković, Peking
Zorana Baković, Peking

Peking - Dva ministra iz vlade premiera Jošihika Node sta danes obiskala svetišče Jasukuni. Poklonila sta se dušam vseh Japoncev, ki so padli za cesarja in domovino, kakor to veleva starodavna šintoistična tradicija. Tako sta zaznamovala obletnico kapitulacije Japonske 15. avgusta 1945.

Hkrati sta s tem izzvala ostre odzive sosedov. Južnokorejski predsednik Li Mjun Bak je celo zahteval, da se cesar Akihito opraviči za hudodelstva japonske vojske, ki jih je ta izvršila v imenu njegovega očeta Hirohita. V nasprotnem, je dejal Li, cesar ne bo dobrodošel na korejskih tleh. Kitajski državni mediji pa so se vprašali, kako bosta sosedi pod bremenom novih provokacij prihodnji mesec proslavili 40. obletnico obnovitve diplomatskih odnosov.

Na obletnico dneva, ko sta se končala kolonialno razdobje in druga svetovna vojna, se je v tem delu Azije ponovno zastavilo vprašanje, koliko časa bo še trajal mir. Razplamtela čustva iz preteklosti se namreč zdaj nevarno mešajo v nerešena ozemeljska vprašanja iz aktualne sedanjosti.

Težko je reči, ali Japonce na dan kapitulacije bolj združujejo spomini na dva jedrska napada, zaradi katerih je bil cesar Hirohito prisiljen razglasiti konec vojnih aktivnosti, ali pa jih globlje delijo različna tolmačenja japonske vloge v Vzhodni Aziji v prvi polovici prejšnjega stoletja, v kateri eni vidijo osvoboditev od zahodnih kolonizatorjev, medtem ko drugi priznavajo, da je bila brutalno okupatorska.

Toda še teže je oceniti, ali bo ta datum v prihodnosti postal točka, okoli katere bo rasel japonski pacifizem, ali pa točka, okoli katere se bo krepil japonski nacionalizem. Trenutno se zdi verjetneje to drugo; toliko bolj, ker k temu dejavno prispevajo tudi japonske sosede.

Navkljub pozivu premiera Node, naj se člani kabineta vzdržijo obiska svetišča Jasukuni, sta bila danes tam Džin Macubara, predsednik nacionalne komisije za javno varnost, in Juičiro Hata, minister za kopno, infrastrukturo, transport in turizem. »To je zasebna zadeva,« je japonskim novinarjem dejal Macubara. Vseeno je bilo to prvič po letu 2009, odkar je na oblast prišla Demokratska stranka Japonske (DPJ), da so njeni ministri obiskali kontroverzno svetišče.

Dobrososedski odnosi med tremi največjimi azijskimi gospodarskimi silami so v tem trenutku obremenjeni tudi z notranjimi napetostmi v vsaki izmed njih. Premier Noda je moral privoliti v zahtevo opozicijske Liberalno-demokratske stranke (LDP), da jeseni razpiše parlamentarne volitve v zameno za podporo pri glasovanju o dvigu trošarine, ki je bilo prejšnji petek. Več kot 50 članov DPJ je v minulih mesecih, ki so bili izpolnjeni z davčnimi temami, zapustilo strankine vrste, zato se določena mera nacionalizma kaže kot nujni pogoj za obstanek levo usmerjene stranke na oblasti.

Li Mjun Bak je minuli teden obiskal sporni otoček v japonskem morju, ki ga Korejci imenujejo Dokdo, Japonci pa Takešima, kar je zagotovo del njegove kampanje pred predsedniškimi volitvami, ki bodo konec leta. Li se sicer ne more potegovati še za en mandat, toda njegova dolžnost je storiti vse, da bi zmagal kandidat iz njegove stranke Saenuri.

Medtem ko so južnokorejski patrioti konec minulega tedna plavali k otoku, na katerem je njihov predsednik blagoslovil državno zastavo, je čoln s prokitajskimi aktivisti izplul iz Hongkonga proti Vzhodnokitajskemu morju, da bi se dotaknili svete zemlje komaj vidnega otočja, ki je na Kitajskem poznano pod imenom Diaoyu, v japonščini pa mu pravijo Senkaku. Tudi na Kitajskem se bo letos na partijskem kongresu zamenjalo vodstvo. In ker priprave na to dejanje obremenjuje škandal v zvezi z Bo Xilaijem in njegovo ženo, predstavlja patriotizem s protijaponskimi poudarki odrešilni način, kako preusmeriti pozornost na druge teme.

Je obisk dveh Nodovih ministrov na Jasukuni rezultat rastočega kitajskega in južnokorejskega nacionalizma ali pa je, nasprotno, povod za močnejša antijaponska občutja v sosedstvu? Verjetno hkrati tako eno kot drugo. Prav zato je treba biti zaskrbljen za prihodnost miru v Vzhodni Aziji.