Je bil Gavrilo Princip terorist ali junak?

Francu Ferdinandu nameravajo v Sarajevu­ postaviti spomenik, na drugi strani hriba­ pa njegovemu atentatorju.

Objavljeno
04. februar 2014 18.16
Posodobljeno
05. februar 2014 08.00
reut*par
Zdravko Latal, Sarajevo
Zdravko Latal, Sarajevo

Sarajevo – Sto let po atentatu­ na Franca Ferdinanda in njegovo nosečo ženo ­Sofijo ter po začetku prve svetovne­ vojne nameravajo v Sarajevu­ spet postaviti spomenik avstro-ogrskemu prestolonasledniku, na drugi strani hriba­ v Lukavici pa ga bodo postavili atentatorju Gavrilu Principu.

Francija bo skupaj z nekaterimi drugimi evropskimi državami in mestom Sarajevo ob stoletnici začetka prve svetovne vojne pripravila skupno spominsko slovesnost Sarajevo, srce Evrope, dogodkov pa se bodo skupaj spomnile tudi Srbija, Rusija in Republika Srbska. Sarajevo ter Bosna in Hercegovina – danes razdeljena na dve entiteti s številnimi med seboj sprtimi politiki in strankami – bosta letos spet v središču pozornosti svetovne javnosti. V Sarajevu bodo namreč pripravili slovesnosti ob stoletnici atentata na avstro-ogrskega prestolonaslednika Franca Ferdinanda in njegovo nosečo ženo Sofijo, poleg tega se bodo spomnili, da je minilo 30 let od zimskih olimpijskih iger in 20 od prvega Sarajevskega ­filmskega festivala.

Različne razlage zgodovine

Zadnja dva dogodka nista sporna, o prvem pa je slišati popolnoma nasprotujoča si mnenja: od 28. junija 1914 do danes se v Bosni, na Balkanu in v Evropi ne morejo zediniti, ali je Princip terorist ali narodni junak. Most, pred katerim je streljal, se je v času Otomanskega cesarstva in Avstro-Ogrske imenoval Latinski most, v obeh Jugoslavijah so mu pravili Principov most, po osamosvojitvi Bosne in Hercegovine pa so mu vrnili staro ime Latinski most. Nekoč so se otroci v šolah učili različne razlage zgodovine, po katerih je bil Princip terorist, nato pa narodni junak.

Tudi danes v obeh entitetah otrokom različno razlagajo zgodovino. V eni je Gavrilo ostal junak, v drugi pa je seveda postal terorist. V eni se otroci učijo, da so državo napadli, v drugi pa, da je srbski narod bojeval sveti boj za svoj obstoj. Čas je tekel naprej, na nemirnem Balkanu se je menjavala oblast, hkrati so se spreminjala tudi zgodovinska dejstva in mnenja o tem, kdo je bil pravzaprav Princip in ali so njegove krogle zanetile požar v Evropi in povzročile smrt milijonov ljudi ali pa so samo napovedale veliko tragedijo.

Poleg spominskih dogodkov, ki jih bodo priredili ob stoletnici atentata in začetku prve svetovne vojne, nameravajo v Sarajevu spet postaviti spomenik Ferdinandu na Latinskem mostu, na drugi strani hriba v Vzhodnem Sarajevu oziroma Lukavici pa nameravajo postaviti spomenik Principu, prav takšnega, kakršnega bodo postavili v Beogradu prvič po stotih letih. Del razstavljenega spomenika Ferdinandu hranijo v Galeriji BiH in Mestnem muzeju Sarajeva, del spomenika pa se je čudežno znašel v Trebinju.

Iz kabineta predsednika Republike Srbske Milorada Dodika so večkrat sporočili, da ne pričakujejo, da bo kdorkoli iz entitete sprejel povabilo na prireditev v Sarajevu ali da bo od predstavnikov ustanov Republike Srbske zahteval, naj se udeležijo te prireditve. Kritizirali so tudi Evropo, ki se namerava spomniti datuma, ko so člani Mlade Bosne in Gavrilo Princip izvedli atentat na avstro-ogrskega prestolonaslednika, dogodek pa velja za povod za začetek prve svetovne vojne. Od predstavnikov Republike Srbske v državnih organih BiH so zahtevali, naj se ne udeležijo slovesnosti v spomin na te zgodovinske dogodke in naj nasprotujejo kakršnemukoli sodelovanju organov BiH pri organizaciji te prireditve.

Glede na to, kdo je glavni organizator prireditve in kje jo bodo priredili, po njihovem mnenju ni dvoma o tem, da bodo na slovesnosti, kot že večkrat doslej, poskušali prekrojiti zgodovino in tako spet pripraviti nov propagandni napad na Srbe v Republiki Srbski in drugod v BiH. Za Sarajevo je Mlada Bosna, ki ji je pripadal tudi srbski nobelovec Ivo Andrić, teroristična in nacionalistična organizacija, čeprav so bili njeni člani Srbi, muslimani in celo Hrvatje. Princip je bil borec za svobodo, Ferdinand pa največji zagovornik avstro-ogrske agresije na Srbijo, so zapisali v sporočilih iz Banjaluke.

Prejšnji petek so ustanovili tudi organizacijski odbor srbske entitete s 25 člani, ki bodo skupaj s Srbijo pripravili slovesnost ob obletnici začetka prve svetovne vojne. Potem ko je Milorad Dodik pred kratkim obiskal Beograd, so mediji­ objavili, da so v Srbiji ustanovili mednarodni odbor za pripravo slovesnosti ob obletnici začetka prve svetovne vojne. Njegovi člani prihajajo iz Velike Britanije in Rusije, spominske slovesnosti pa bodo pripravili predvsem v Republiki Srbski. Reži­ser Emir Kusturica bo posnel dokumentarni film o zgodovinskih dogodkih v Sarajevu leta 1914.

Znanstvene, kulturne in športne prireditve

V Sarajevu se politiki doslej še niso odzvali na te izjave, samo sporočili so, katere prireditve in projekte nameravajo letos izvesti. Aprila lani so francoska vlada in več drugih evropskih držav napovedale, da se nameravajo skupaj spominjati stoletnice sarajevskega atentata in začetka prve svetovne vojne. Pripravile bodo več prireditev, veliko jih bodo izvedle tudi v Sarajevu. Lani so ustanovili tudi fundacijo Sarajevo, srce Evrope, mesto pa poimenovali evropski Jeruzalem.

Fundacija sodeluje z Evropsko unijo, da bi povezala čim več držav, prireditve pa bodo znanstvene, kulturne in športne, ne pa politične. Slovesno bodo odprli obnov­ljeno mestno hišo, ki je bila uničena v zadnji vojni, v njej pa bosta spet začeli delovati Narodna in univerzitetna knjižnica BiH ter mestna skupščina. Dogovorili so se tudi o gostovanju Dunajske filharmonije – koncert bodo verjetno izvedli junija, prenašale pa ga bodo evropske televizijske hiše. Škofovska konferenca BiH in predsedstvo BiH sta uradno povabila papeža Frančiška, naj konec junija obišče Sarajevo in iz mesta pošlje mirovno sporočilo.

V Sarajevu so se začele prireditve, s katerimi se bodo v BiH spomnili olimpijskih iger pred tridesetimi leti. V prihodnjih dneh in mesecih v mestu pričakujejo več dobitnikov zlatih medalj iz leta 1984. Priredili bodo tudi več smučarskih tekem, olimpijskih koncev tedna in drugih tekmovanj, oba dela Sarajeva pa sta se že lani dogovorila, da bodo leta 2017 organizirali zimski festival mladih na olimpijskih gorah Jahorini, Igmanu in Bjelašnici. Kjer ni politikov, ni težav pri sodelovanju, razen finančnih.

Francija, ki bo glavni organizator večine dogodkov, fundacija Sarajevo, srce Evrope in olimpijski odbor BiH so se s podporo oblasti iz Vzhodnega Sarajeva in mesta Sarajevo dogovorili, da bodo za milijon mark obnovili stavbo olimpijskega muzeja, ki je bila zgrajena v času Avstro-Ogrske ter skoraj uničena zaradi obstreljevanja z granatami v zadnji vojni. Francoski veleposlanik v Sarajevu Roland Gilles je izjavil, da se bodo z obnovo muzeja obrnili stran od boleče preteklosti ter pogledali v prihodnost v duhu sprave in miru.