Je srbski predsednik lastnik črne gradnje na obali Save?

Nepremičninska afera koristi pospredsedniku vlade, ki mu lahko le Tomislav Nikolić prepreči, da prevzame absolutno oblast v SNS.

Objavljeno
12. januar 2014 18.57
Posodobljeno
12. januar 2014 20.00
reu/SERBIA-ELECTION/
Vili Einspieler, Beograd
Vili Einspieler, Beograd

Beograd – Srbski predsednik Tomislav Nikolić je domnevno lastnik črne gradnje na obali Save v Novem Beogradu. Po navedbah medijev dvonadstropnega vikenda ni prijavil agenciji za boj proti korupciji. Afera je izbruhnila na dan zaradi boja naprednjakov za prevzem oblasti v vladajoči stranki.

Prvi je zgodbo objavil Kurir, s fotografijo, na kateri srbski predsednik kosi travo na vrtu pred črno gradnjo. Kot poroča časnik, imata črni gradnji na obali Save tudi predsednikov sin Radomir Nikolić ter minister za rudarstvo in prostorsko načrtovanje Milan Bačević, ki je oče Nikolićeve snahe.

Minister vikenda ni prijavil agenciji za boj proti korupciji. Prijavil je le plačo in dva osebna avtomobila. V prijavi je še navedel, da je solastnik petsobnega stanovanja v Beogradu in lastnik njiv, vinograda in sadovnjaka ter hiše v Bajčetini. Po srbski zakonodaji lahko agencija zoper funkcionarje, ki niso prijavili premoženja, vloži kazensko prijavo, zagrožena kazen je od pol leta do pet let, avtomatično pa izgubijo položaj.

Nikolić je vikend gradil v času, ko je bil prvak Srbske napredne stranke, ki je bila takrat največja opozicijska stranka, končal pa ga je, preden je postal srbski predsednik. Nikolić doslej ni priznal, da je lastnik črne gradnje, na pozive medijev se ni odzval, njegova svetovalka za medije Stanislava Pak Stankovič pa v nasprotju s sosedi trdi, da vikend ni last predsednika.

Afera v boju za oblast

Gradnja nezakonitih objektov na obali Save se je začela leta 2003, v občinah Novi Beograd in Surčin pa trdijo, da nimajo nobene pristojnosti na zemljišču, kjer so zrasle črne gradnje, čeprav je zemljišče v lastni javnega podjetja Beograd vode. Nihče od lastnikov ni vložil zahteve za gradnjo ali za legalizacijo objektov, kar bi bilo tudi brezpredmetno, glede na to, da objektov zaradi možnih poplav ni mogoče legalizirati. Na pozive medijev se prav tako ne odzivata Nikolićev sin in Bačević.

Da je afera prišla na dan po zaslugi boja za oblast v Srbski napredni stranki (SNS), priča tudi dejstvo, da srbski mediji niso objavili novice, da se je najmočnejši politik v Srbiji, prvi podpredsednik srbske vlade in prvak SNS Aleksandar Vučić čez noč razvezal in znova poročil. Glede na to, da je Srbija, ko gre za javno informiranje, postala tabloidna družba, je zarota molka zgovorna sama po sebi. Če tabloidov ne zanima, da se je prvi človek Srbije znova poročil, s kom, kdaj in kje, lahko le sklepamo, da jim je nekdo prišepnil, naj ne drezajo v to zaupno informacijo.

Srbski mediji seveda niso sklenili nacionalnega soglasja, da ne bodo drezali v zasebno življenje najvišjih državnikov. Ne gre le za Vučića, pred tem so molčali tudi o prešustvu nekdanjega srbskega predsednika Borisa Tadića, njegovem domnevnem zunajzakonskem otroku in dejstvu, da se v javnosti ni pojavljal s soprogo Tanjo Rodić že od druge polovice prvega mandata. V tem je nemara treba iskati tudi odgovor na vprašanje, zakaj je Tadić brez boja prepustil Demokratsko stranko Draganu Đilasu.

Nepremičninska afera koristi Vučiću, ki mu lahko le Nikolić prepreči, da prevzame absolutno oblast v SNS. Ta bi po morebitnih predčasnih volitvah imela državo v svojih rokah, saj je Vučić tudi šef vojaških in civilnih obveščevalcev. Zarota molka tabloidov, ki uničujejo zakonske zveze in milijonske posle ter gledajo pod rjuhe državljanov, o njegovi poroki pa ne pišejo, nazorno priča o tem, da Vučić ukazuje tabloidom, naj streljajo z vsemi topovi na njegove politične nasprotnike, njega pa varujejo pred javno radovednostjo, ne glede na javni interes.