Jemenski predsednik Saleh formalno predal oblast

V Sani se je zbralo več tisoč ljudi, ki so zahtevali kazenski pregon Alija Abdulaha Saleha.

Objavljeno
27. februar 2012 11.47
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Sana - Jemenski predsednik Ali Abudulah Saleh je danes po 33 letih na oblasti predsedniški položaj formalno predal svojemu dosedanjemu namestniku Abdrabuhu Mansurju Hadiju, ki je sicer zaprisegel v soboto. Novi jemenski predsednik bo v skladu z načrtom o predaji oblasti na tem položaju dve leti.

»Prapor revolucije, svobode, varnosti in stabilnosti predajam v varne roke,« je na slovesnosti v predsedniški palači v prestolnici Sana dejal Saleh. Jemence je pozval, naj novega predsednika podprejo v boju proti terorizmu, v prvi vrsti in predvsem proti teroristični mreži Al Kaida, piše Slovenska tiskovna agencija.

»Ni prostora za terorizem,« je še dejal Saleh, ki je v skladu z dogovorom v zameno za imuniteto pred kazenskim pregonom zaradi nasilja nad protestniki odstopil s položaja in vsa ustavna pooblastila predal svojemu namestniku Hadiju. Ta bo državo vodil naslednji dve leti, čemur bodo sledile predsedniške in parlamentarne volitve.

Hadi je ob predaji oblasti izrazil upanje, da bo ob koncu njegovega dveletnega mandata Jemen priča mirni predaji oblasti. Ob tem je opozoril, da minulo leto politične negotovosti, ki je ohromilo gospodarstvo in povzročilo negotovost v državi, še ni minilo, vse Jemence pa je pozval, naj sodelujejo z novim vodstvom in tako državi pomagajo prebroditi krizo.

»Upam, da se bomo ponovno srečali v tej sobi ob slovesu in pozdravu novemu vodstvu. Upam, da bom čez dve leti stal na mestu, na katerem je sedaj Ali Abudulah Saleh, novi predsednik pa na mojem sedanjem,« je še dejal Hadi.

Na predsedniških volitvah 21. februarja je Hadi dobil 99,8 odstotka glasov podpre. Volilna udeležba je bila 60-odstotna. V Sani se je sicer danes po poročanju STA zbralo več tisoč ljudi, ki so zahtevali kazenski pregon Saleha.