Zaradi sežiga Koranov v Afganistanu novo nasilje

Poročila o zažiganju Koranov so že včeraj sprožila proteste pred ameriško bazo v mestu Bagram.

Objavljeno
22. februar 2012 09.16
Posodobljeno
22. februar 2012 09.30
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si

Kabul - V Kabulu in Džalalabadu se že drugi dan nadaljujejo demonstracije jeznih domačinov zaradi zažiganja Koranov. Tuje tiskovne agencije poročajo, da je bila v izgredih, ki spremljajo proteste, doslej so umrli štirje, 20 ljudi je ranjenih.

Poveljnik Natove misije Isaf, ameriški general John Allen, se je včeraj sicer opravičil zaradi poročil, da so pripadniki mednarodnih sil v Kabulu zažigali Korane, in hkrati obljubil preskavo. A po pisanju BBC mnogi Afganistanci težko razumejo, zakaj je ameriško poveljstvo lahko dovolilo, da pride do še enega podobnega incidenta. Ko je lani floridski pastor zažgal Koran, so se na ulice v Afganistanu zgrnile množice, v nemirih pa je bilo ubitih 24 ljudi.

Protestniki v Kabulu so tudi tokrat vzklikali protiameriška gesla in v osrednje ameriško vojaško oporišče Camp Phoenix metali kamenje. Priča je po pisanju britanskega medija zatrdila, da so pripadniki varnostnih sil streljali v zrak. »Če nas bodo Američani na tak način žalili, smo se pripravljeni pridružiti upornikom,« je dejal eden od protestnikov.

Ameriški viri sicer trdijo, da so priporniki verske knjige uporabljali za prenašanje sporočil. Na ostanke knjig in drugih verskih predmetov so v okolici ameriške baze v Bagramu včeraj naleteli domačini.