Joseph Stiglitz: Evropa ima manj kot tri mesece časa za ureditev razmer

Nobelov nagrajenec za ekonomijo meni, da se evropski voditelji še ne zavedajo, kako globoka je kriza, v katero so zabredli.

Objavljeno
08. junij 2012 10.14
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
New York - Nobelov nagrajenec za ekonomijo Joseph Stiglitz je za ameriški medij Daily Ticker izjavil, da se evropski voditelji še ne zavedajo, kako globoka je kriza, v katero so zabredli, in da imajo morda še manj kot tri mesece časa, da popravijo napake.

Stiglitz se po pisanju Slovenske tiskvone agencije strinja z oceno vlagatelja Georgea Sorosa, ki je v nedeljo dejal, da je EU kot balon, ki se bo razpočil po treh mesecih. Kot je dejal profesor univerze Columbia, se v Evropi ne zavedajo dinamike tržnih sil. Kot primer je navedel Evropsko centralno banko (ECB), ki v sredo kljub vnovičnemu poglabljanju krize ni sprejela novih protikriznih ukrepov.

Stiglitz trdi, da je edina rešitev za težave v območju evra prepričati Nemčijo, da privoli v evropsko bančno unijo. »Ne moremo se zanašati na špansko vlado, da reši španske banke. To mora storiti evropski bančni sistem, tako da bodo evropske finance podprle vse banke v Evropi,« je dejal in dodal, da evropski voditelji še niso prišli tako daleč.

Če ne bo evropske bančne unije, potem Španci ne bodo imeli nobenega razloga, da svoj denar obdržijo v španskih bankah. Šli bodo pač v močnejše nemške banke, kar ustvarja začaran krog.

»Če ne bo resnično evropskega finančnega sistema, potem bo sistem zelo hitro propadel. Doslej so naredili le toliko, da so zadeve ostale nad vodo. Mislim pa, da smo blizu trenutka, ko dodatna doza zdravila več ne bo pomagala,« je dejal.