Josipović odvzel državna odlikovanja Sanaderju

Hrvaški predsednik je ravnanje Iva Sanaderja v primeru Ina-Mol, za kar je bil pravnomočno obsojen, označil za veleizdajo.

Objavljeno
15. junij 2014 16.06
*iza*Ivo Sander
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Zagreb - Hrvaški predsednik Ivo Josipović je nekdanjemu hrvaškemu premieru Ivu Sanaderju zaradi njegovih dejanj proti pravnemu redu in moralnim vrednotam odvzel podeljena državna odlikovanja.

Josipović je v soboto dejal, da je Sanaderjevo ravnanje v primeru Ina-Mol, za katerega je zdaj pravnomočno obsojen, moč opisati kot veleizdajo.

Sanader je bil v omenjenem primeru v petek pravnomočno obsojen na osem let in šest mesecev zapora, med drugim zato, ker je v zameno za prepustitev upravljavskih pravic v hrvaški energetski družbi Ina sprejel deset milijonov evrov podkupnine od madžarskega Mola.

Josipović je po obsodbi v soboto dejal, da med sodnim procesom o tej zadevi ni želel dajati izjav, da bi spoštoval integriteto sodišča. »Zdaj ko je sodba pravnomočna, pa lahko vso zgodbo označim samo z eno besedo, in to je veleizdaja,« je dejal.

»Veleizdaja, ker so bili zanemarjeni in prodani tako pomembni nacionalni interesi, da se to ni moglo končati brez sodne obsodbe,« je novinarjem na Reki dejal Josipović. Poudaril je še, da so posledice resne in da »odnosi, ki so bili vzpostavljeni z nezakonitim koruptivnim poslom, ne morejo ostati«, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Kot so danes sporočili iz Josipovićevega urada, je odločitev o odvzemu odlikovanj Sanaderju sprejel v skladu z zakonom o odlikovanjih in priznanjih, v kratkem pa bo objavljena tudi v uradnem listu.