Jugozahod Kitajske: Iskanje preživelih se nadaljuje

V sobotnem potresu v provinci Sečuan je umrlo najmanj 180 ljudi, več kot 10.000 je ranjenih.

Objavljeno
21. april 2013 12.08
APTOPIX China Earthquake
Mo. Z., Delo.si, STA
Mo. Z., Delo.si, STA
Peking - Po zadnjih podatkih je v sobotnem potresu v jugozahodni kitajski provinci Sečuan umrlo najmanj 180 ljudi, več kot 10.000 je ranjenih, 24 jih pogrešajo. Na tisoče reševalcev še vedno išče preživele, skušajo se prebiti do odročnih krajev, do katerih je dostop prekinjen zaradi zemeljskih plazov, ki jih je sprožil sobotni potres z magnitudo 6,6.

Kot je poročala kitajska tiskovna agencija Xinhua, so bile v potresu poškodovane skoraj vse hiše v okrožju Baoxing, kjer živi 58.000 ljudi.

Premier Li Keqiang je na območju in nadzira potek nudenja pomoči in reševalnih operacij, v katerih sodeluje 17.000 vojakov in policistov. Z iskanjem morebitnih preživeli so nadaljevali vso noč, nadaljujejo pa tudi danes, navaja Slovenska tiskovna agencija.

Po podatkih pristojnega ministrstva so izpod ruševin rešili najmanj 91 ljudi. Pogrešanih je 24 ljudi, bolnišnice pa še vedno sprejemajo ranjene. V večjem delu prizadetega območja pa so še vedno prekinjene telefonske povezave.

Mnogi so noč preživeli na prostem iz bojazni pred morebitnimi popotresnimi sunki. Najbolj naseljeno kitajsko provinco Sečuan je namreč leta 2008 prizadel katastrofalen potres, v katerem je umrlo 87.000 ljudi.

O potresu so sicer danes poročali z Japonske. Potres z magnitudo 6,1 je imel žarišče na odprtem morju ob južni obali otoka Honšu. Rahlo so ga čutili po vsej državi, a ni zahteval žrtev niti škode. Oblasti niso razglasile niti nevarnosti cunamija.