Juncker obljublja EU novi začetek

Reforme 
za konkurenčnost in socialna država.

Objavljeno
15. julij 2014 11.18
Posodobljeno
15. julij 2014 11.22
EU-ELECTION/COMMISSION
Peter Žerjavič, Bruselj
Peter Žerjavič, Bruselj

Bruselj - »V Evropi je prostor za sanje,« je v govoru pred izvolitvijo na položaj predsednika evropske komisije v evropskem parlamentu povedal Jean-Claude Juncker.

Za 59-letnega Luksemburžana je glasovalo 422 od skupno 751 poslancev, 250 pa jih je bilo proti. Zanj so glasovali predvsem poslanci dveh največji skupin, konservativne evropske ljudske stranke in levosredinske S&D, pa tudi precej zelenih in liberalcev. Razplet v Strasbourgu je konec dolge bitke, v kateri je parlamentarcem uspelo vsiliti voditeljem članic logiko, po kateri mora biti na čelu ključne institucije EU vodilni kandidat politične družine, ki je na volitvah dobila največ glasov.

Nujno je tvegati

Juncker je v 45-minutnem govoru v francoščini, angleščini in nemščini največ časa posvetil gospodarskim in finančnim temam. Omenjal je »nov začetek«. Ker je Evropa v bitki s svetom zaostala, potrebuje široko reformno agendo. Čeprav ljudje doživljajo reforme kot grožnjo in preveliko tveganje, bi po njegovih besedah morali tvegati, saj Evropa v globalni bitki izgublja konkurenčnost. »Konkurenčnosti pa se ne da doseči z razgradnjo socialno države.« A opozoril je, da ne bi smeli zapravljati denarja, ki ga nimamo.

Glavno področje njegove bitke bo velika brezposelnost. V njej naj bi uporabili orožja, kakršno so zasebne in javne investicije. Napovedal je kar 300 milijard evrov vreden program, s katerim bi v prihodnjih treh letih zagnali gospodarstvo in odpravili najhujšo evropsko težavo - brezposelnost. Kriza po njegovih besedah ne bo končana, dokler bo v Uniji 25 milijonov brezposelnih. Kot veliko priložnost za rast vidi digitalno gospodarstvo, ki je bilo doslej v EU preveč zapostavljeno. Juncker je zagovornik vzpostavljanja energetske unije, ki naj bi zmanjšala odvisnost od Rusije.

V govoru je vsakomur ponudil nekaj. Zelenim, denimo, strožji nadzor nad lobisti in gensko spremenjenimi organizmi. Tudi v pogajanjih z ZDA o čezatlantskem prostotrgovinskem območju da bo več preglednosti. Glede razvpite trojke je povedal, da bi jo morali reformirati in bolj demokratično podkrepiti. Napovedal je bitko proti pretirani birokraciji v EU, ki da je postala nepregledna. Junckerjev govor so spremljali vzkliki nezadovoljstva iz klopi evroskeptičnih poslancev, a tudi aplavz poslancev zmernih strank.

Evropske kadrovske kupčije so bodo nadaljevale na današnjem vrhu EU, na katerem bo predvidoma odločeno, kdo po naslednik Catherine Ashton na položaju zunanjepolitičnega predstavnika EU.