Jutri obtožnica zoper Breivika

Obtožnice ne bodo javno objavili vse dokler ne bodo z njo seznanjeni vsi, ki so v njej omenjeni.

Objavljeno
01. marec 2012 18.22
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Oslo − Po podatkih norveškega tožilstva bo jutri nared obtožnica proti desničarskemu ekstremistu Andersu Behringu Breiviku, ki je 22. julija lani z bombnim napadom v norveški prestolnici Oslo ubil osem ljudi, nato pa se podal še na strelski pohod na bližnji otok Utøya, kjer je ubil še 69 ljudi.

Kot je pred dnevi sporočil tožilec Tor Aksel Busch, pa obtožnice ne bodo javno objavili vse dokler ne bodo z njo seznanjeni vsi, ki so v njej omenjeni, torej tudi preživeli in sorodniki žrtev dvojne tragedije. Kot je po poročanju ameriške tiskovne agencije AP še povedal Busch, bi to lahko trajalo do konca prihodnjega tedna.

Breivik je v priporu vse od usodnega 22. julija, sodišče v Oslu pa je na začetku februarja odločilo, da bo tam tudi ostal vse do začetka sojenja, ki je predvideno za 16. april in bo po pričakovanjih trajalo deset tednov.

Na Norveškem je najvišja zagrožena zaporna kazen 21 let. Če obrambi uspe dokazati, da je bil Breivik med napadom neuravnovešen, mu lahko sodišče odredi zdravljenje v psihiatrični bolnišnici. Novembra lani sta psihiatra, ki ju je pooblastilo sodišče, sicer ocenila, da napadalec trpi za paranoidno shizofrenijo, a je sodnik zaradi številnih dvomov odredil še eno oceno Breivikovega duševnega zdravja. Drugo mnenje bo znano desetega aprila, le šest dni pred začetkom sojenja.