Južna Afrika v pripravah na poslednje slovo od Mandele

Na stadionu v Johannesburgu bo jutri potekala žalna slovesnost, katere se bo udeležil tudi Pahor.

Objavljeno
09. december 2013 19.55
SAFRICA-POLITICS-MANDELA
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Johannesburg - Južna Afrika se pospešeno pripravlja na zadnje slovo od nekdanjega predsednika Nelsona Mandele, ikone boja proti apartheidu. Osrednja žalna slovesnost bo potekala na nogometnem stadionu v Johannesburgu, kjer se je Mandela zadnjič pojavil pred množico ljudi.

Spominu na pokojnega se bo poklonilo več kot 70 svetovnih voditeljev, med njimi tudi generalni sekretar ZN Ban Ki Mun, ameriški predsednik Barack Obama in britanski premier David Cameron. Slovesnosti se bo udeležil tudi slovenski predsednik Borut Pahor. Manjša skupina bo nato v nedeljo odpotovala še na pogreb v vasico Qunu, kjer je Mandela preživel najlepše dni svojega otroštva.

»V Južno Afriko prihaja cel svet. Mislim, da se to še ni zgodilo,« je povedal tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Clayson Monyela.

Žalna slovesnost bo velik zalogaj za organizatorje in oblasti, ki si ne upajo niti ugibati, koliko ljudi bo jutri poskušalo priti na stadion, ki lahko sprejme največ 95.000 ljudi. »Ko bodo videli, da število postaja neobvladljivo, bodo zaprli vrata,« je povedal vladni minister Collins Chabane.

Ulice več kilometrov od stadiona bodo jutri zaprte, vozil bo le javni prevoz. Kljub temu bo za promet in varnost udeležencev skrbelo več tisoč policistov. »Poskrbeli bomo, da bodo ljudje žalovali v varnem okolju,« je povedal predstavnik južnoafriške policije Solomon Makgale.

Južna Afrika medtem še vedno slavi izjemno življenje voditelja, ki je državo rešil apartheida in jo obvaroval pred bratomorno vojno. Pred hišo, kjer je v četrtek v krogu družine umrl Mandela, so se tudi danes zbirale množice, ki so polagale cvetje, prepevale in molile.

Z jutranjim svitom je iz Cape Towna odpeljal konvoj vozil s člani Afriškega nacionalnega kongresa. Več kot trikilometrska kolona je bila namenjena v nekdanji zapor Victor Vesters, kjer je Mandela preživel zadnje dni jetniškega življenja. Na mizi v hiši, kjer je podpisal zgodovinski dogovor s tedanjim predsednikom FW De Klerkom, so prižgali svečo.