Južna Afrika voli svoje politične predstavnike

Kljub številnim aferam in slabim socialnim razmeram se zmaga znova obeta Afriškemu nacionalnemu kongresu.

Objavljeno
07. maj 2014 08.46
Posodobljeno
07. maj 2014 09.00
SAFRICA-VOTE
Mo. B, Ma. Ja., Delo.si
Mo. B, Ma. Ja., Delo.si

Johannesburg - Dvajset let od prvih volitev po padcu apartheida se Južnoafričani znova zgrinjajo na volišča. Po pričakovanjih bo že petič zapored prepričljivo zmago slavila stranka Afriški nacionalni kongres (ANC), ki jo vodi s številnimi škandali obremenjeni predsednik Jacob Zuma.

Južnoafriški News24 dogajanje na voliščih spremlja v živo, na portalu prevladujejo fotografije dolgih vrst ljudi, ki se vijejo pred volišči. »Čakam v vrsti. To je izvrsten čas, da do konca spletete šal, medtem ko kramljate z ljudmi,« je zapisala Sebrena Sodolay, ena od 25 milijonov volilnih upravičencev, ki lahko svoj glas oddajo na 22.000 voliščih po državi.

Večer pred volitvami je sicer zaznamovalo nasilje; v kraju Bekkersdal nedaleč od johannesburške četrti Soweto so protestniki v policijska vozila metali kamenje in zažgali  enega od volišč. Danes za varnost zato skupaj s policisti skrbi tudi nekaj manj kot 1900 vojakov. Kljub nasilju se prebivalci Bekkersdala ne dajo. »Tu sem, da volim o svoji prihodnosti, ni mi mar, kaj se je tu dogajalo včeraj. Ne bom dopustila, da me to odvrne,« je povedala še ena od volivk Nosihle Zikalala. Na volišča je pozival tudi upokojeni anglikanski nadškof in znani borec proti apartheidu Desmond Tutu: »Ljudje so umirali za to pravico. Ne smemo je tratiti. Tako sem vesel, da lahko volimo«.

Na visoko volilno udeležbo upa tudi 72-letni južnoafriški predsednik Jacob Zuma, ki je potem, ko je oddal svoj volilni listič, priznal, da je bila predvolilna kampanja »izredno zahtevna«. Francoska tiskovna agencija AFP poroča, da je vladajoča ANC kampanjo gradila predvsem na slavni preteklosti in pomembni vlogi, ki jo je odigrala v boju proti apartheidu. »Naredite to za Madibo [drugo ime za Nelsona Mandelo]. Volite ANC!« se je glasil eden od predvolilnih oglasov.

Kljub slavni zgodovini pa se stranka ANC ni mogla izogniti klavrni podobi sedanjosti; visoki brezposelnosti, odsotnosti osnovne infrastrukture in storitev, očitkov o korupciji. Ti težijo tudi predsednika Zumo, ki je za posodobitev svojega doma namenil 17 milijonov evrov davkoplačevalskega denarja - njegovo prestižno posestvo je tako opremljeno tudi s ploščadjo za pristajanje helikopterjev, amfiteatrom in zasebno kliniko.

Številni kritiki zato menijo, da gre še za zadnje volitve, na katerih prevladuje duh boja proti apartheidu. Volitev se namreč prvič udeležuje 646.000 mladih, ki niso izkusili politike bele nadvlade in so vse bolj nezadovoljnih z vladajočo elito.

Na današnjih volitvah se za 400 sedežev v narodni skupščini poteguje 33 različnih strank. Volivce v parlamentu trenutno zastopa 13 strank. Med opozicijskimi strankami naj bi se najbolje odrezala  opozicijska Demokratska zveza (DA), ki jo vodi Helen Zille. Danes v Južni Afriki potekajo tudi volitve v regionalne parlamente. Prvi uradni rezultati po poročanju AFP ne bodo znani pred petkom.