Južna Koreja in ZDA zaključile vojaške vaje

Vojaške vaje, ki so potekale tako na kopnem kot tudi na vodi in v zraku, so močno ujezile Severno Korejo.

Objavljeno
30. april 2013 13.02
SKOREA-US-NKOREA-MILITARY-ECONOMY-WITHDRAW
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Seul - ZDA in Južna Koreja sta danes uradno zaključili skupne vojaške vaje, v katerih je v dveh mesecih sodelovalo več kot 10.000 ameriških in še veliko več južnokorejskih vojakov. »Vaje so zaključene, a južnokorejska in ameriška vojska bosta še naprej pozorni na morebitne provokacije iz Severne Koreje,« so poudarili v Seulu.

Severna Koreja je v preteklih mesecih na vzhodno obalo premaknila več mobilnih izstrelišč, je spomnil tiskovni predstavnik južnokorejskega obrambnega ministrstva Kim Min-Seok. Dodal je, da bodo ameriške in južnokorejske sile še naprej pozorne na morebitne provokacije Pjongjanga, »vključno z izstrelitvijo rakete«.

Vojaške vaje Južne Koreje in ZDA, ki so potekale tako na kopnem kot tudi na vodi in v zraku, so močno ujezile Severno Korejo. Napetost na Korejskem polotoku je sicer začela naraščati po tretjem jedrskem poskusu Severne Koreje, izvedenem februarja. Varnostni svet ZN je zaradi tega proti njej zaostril sankcije.

Še dodatno so se razmere zaostrile po začetku skupnih vaj južnokorejske in ameriške vojske. Severna Koreja je tako marca objavila, da prekinja premirje in druge dvostranske sporazume z južno sosedo. Režim v Pjongjangu je med drugim zagrozil tudi, da bo z jedrskim orožjem napadel ameriške cilje.

»Z zaključkom vojaških vaj nas vsaj ne rabi več tako skrbeti, da bi se lahko naključni incident razvil v vojno,« je ocenil strokovnjak južnokorejskega inštituta Sejong Paik Hak-Soon. Izpostavil je še za 7. maja napovedano srečanje ameriškega predsednika Baracka Obame in južnokorejske voditeljice Park Geun-Hye, kjer naj bi bil postavljen nov ton za odnose s Severno Korejo.

»Če se bo Severni Koreji izid zdel nezadovoljiv ali nesprejemljiv, bomo živeli v stalnem strahu pred novimi vojaškimi provokacijami v bližini meje,« je še menil Paik.