Južna Koreja: Pol milijona za človeka brez obraza

Za lastnika potopljenega trajekta so ponudili enako nagrado kakor za skrivno infiltrirane vohune iz Severne Koreje.

Objavljeno
28. maj 2014 19.33
South Korea Ship Sinks Missing Owner
Zorana Baković, zunanja politika
Zorana Baković, zunanja politika

Peking – Južna Koreja je v torek za desetkrat zvišala nagrado za vse, ki bi razkrili informacije, na podlagi katerih bi našli Ju Bjung Una, najbolj iskanega begunca, ki je verjetno najbolj odgovoren za to, da se je 16. aprila potopila ladja Sewol.

Pol milijona ameriških dolarjev je znesek, ki veliko pove o političnih posledicah nesreče, med katero je umrlo več kot 300 ljudi. Mesec in pol po tem, ko se je trajekt s 476 potniki in člani posadke potopil blizu otoka Džedžu, so našli 288 trupel, večinoma šolarjev, ki so se odpravili na ekskurzijo. Pogrešajo še 16 oseb, ki jih še vedno iščejo potapljači iz zasebnih podjetij, s katerimi se je vlada v Seulu dogovorila, da jim bo plačala približno tisoč dolarjev na dan in petkrat toliko za vsako najdeno truplo.

Predsednica Park Geun Hje se je po brodolomu znašla v najhujši politični krizi, odkar je pred letom dni prišla na čelo države. Po tem, ko se je potopila ladja z otroki, so namreč prišle na površje številne težave, ki ovirajo delovanje njene vlade: od korupcije in neučinkovitosti do hujših oblik kriminala v ozadju velikih podjetij, tesno povezanih s politiki.

Danes so iz stanovanja na Elizejskih poljanah v Parizu odpeljali hčer skrivnostnega milijarderja Ju Bjung Una, saj južnokorejska policija zdaj preiskuje vse povezave, ki jih je njegova družina imela s potopljeno ladjo. Ju ni bil formalni lastnik podjetja Čeonghaedžin Marine, ki je bilo lastnik Sewola, a domnevajo, da ga je kljub temu upravljal po svojih otrocih.

Triinsedemdesetletnemu Juju je že pred tem ustrezalo ime »milijarder brez obraza«, saj se je zelo redko pojavljal v javnosti. V uradnem življenjepisu so ga predstavili kot »izumitelja, podjetnika, človekoljuba, slikarja, kiparja, mojstra borilnih veščin, pesnika in fotografa«. Poleg tega je vodil evangelistično baptistično cerkev z 20.000 verniki, ki so še vedno prepričani, da njihov vodja ni zagrešil nobenega kaznivega dejanja.

Toda preiskava je pokazala, da se je trajekt potopil predvsem zaradi nenehnega zanemarjanja varnosti, in to so tudi zapisali v obtožnici proti Juju. Policija je prepričana, da se skriva nekje v državi, verjetno v okolici Sunčeona, kjer ga ščitijo pripadniki njegove sekte. Za predsednico Park Geun Hje je pravzaprav življenjsko pomembno, da ga čim prej aretirajo. Ne samo družine umrlih otrok, vsa država zahteva pojasnilo. Ljudje so namreč verjeli, da živijo v urejeni družbi. Njihove predstave so se naenkrat postavile na glavo in zagledali so državo na zelo trhlih temeljih.