Južni Sudan: Krvav napad na begunce v oporišču ZN

V napadu na neoborožene civiliste je umrlo najmanj 20 ljudi, več kot 60 je ranjenih.

Objavljeno
18. april 2014 10.08
Posodobljeno
18. april 2014 10.08
SSUDAN-UNREST
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Džuba − Oporišče Združenih narodov v južnosudanskem kraju Bor je včeraj zjutraj postalo prizorišče krvavega napada. Skupini oboroženih napadalcev se je uspelo prebiti na območje, kamor se je zateklo 5000 beguncev, najmanj 20 ljudi so ubili, več kot 60 je ranjenih.

Predstavnik ZN v Južnem Sudanu Toby Lanzer je pojasnil, da se je skupina 350 mladih, oblečenih v civilna oblačila, v četrtek zjutraj približala oporišču ZN in se pretvarjala, da hoče tamkajšnjim predstavnikom mednarodne organizacije izročiti peticijo. »Uspelo jim je na silo odpreti vrata, vstopili so in začeli vsevprek streljati. Pogumnim mirovnikom je uspelo odbiti napad, a je bila žal izguba življenj velika,« je povedal za BBC.

Ameriška veleposlanica pri ZN Samantha Power, ki je obsodila »nehumani napad na neoborožene civiliste«, je dodala, da so se napadalci na zastraženo območje prebili tudi s pomočjo granat na raketni pogon. Kdo so bili napadalci, oblečeni v civilna oblačila, ni znano, je pa Powerjeva zatrdila, da skupaj s partnerji že iščejo odgovorne, ki ne bodo ušli roki pravice. Napad je obsodil tudi generalni sekretar ZN Ban Ki Mun.

Begunci so se v oporišče v kraju Bor, kjer so nastanjeni predvsem indijski in južnokorejski mirovniki, zatekli pred nasiljem, ki je vzkipelo decembra lani, ko je predsednik Salva Kiir nekdanjega podpredsednika in političnega tekmeca Riaka Macharja obtožil poskusa državnega udara.

Čeprav sta vojskujoči se strani po brutalnem obračunavanju in večkratni izmenjavi nadzora na območjih, bogatih z nafto, 23. januarja sklenili premirje, se je nasilje v delih najmlajše države na svetu nadaljevalo. V štirih mesecih spopadov, v središču katerih sta ljudstvi Dinka (od koder izhaja Kiir) in Nuer (zvesti Macharju), je bilo ubitih več tisoč ljudi, več kot milijon jih je moralo zapustiti svoje domove, od tega se je 67.000 notranje razseljenih zateklo v oporišča ZN.