Južni Sudan: Vojskujoči strani sklenili premirje

V skladu z dogovorom bi se morali spopadi v najmlajši državi na svetu končati v 24 urah.

Objavljeno
23. januar 2014 15.54
Posodobljeno
23. januar 2014 15.54
SSUDAN-UNREST
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Adis Abeba - Po več kot petih tednih srditih spopadov sta pogajalski skupini južnosudanskega predsednika Salve Kiira in njegovega političnega tekmeca ter nekdanjega podpredsednika Rieka Macharja v etiopski prestolnici Adis Abebi naposled podpisali sporazuma o prekinitvi ognja in osvoboditvi političnih zapornikov.

»Sporazuma sta osnovna sestavina za vzpostavitev okolja, v katerem bo v moji domovini zavladal mir,« je povedal predstavnik upornikov Taban Deng.

V skladu z dogovorom bi morale oborožene sile v 24 urah odložiti orožje, a je predstavnik vladnih pogajalcev Nhial Deng Nhial izrazil dvom o moči dokumenta: »Skrbi nas, ali bo sporazum o premirju dovolj in ali bodo oborožene skupine lahko prekinile spopade.«

Nasilje, ki se je razplamtelo 15. decembra, je po neuradnih podatkih zahtevalo najmanj 10.000 življenj, skoraj pol milijona ljudi je moralo zapustiti svoje domove.

Predstavniki južnosudanske vlade in upornikov so sicer v zadnjih dneh že večkrat zatrdili, da so blizu dogovoru, a so bila nesoglasja prevelika, da bi vodila v dokončen podpis premirja. Končni sporazum po poročanju francoske tiskovne agencije AFP predvideva prekinitev ognja in mehanizme za nadzor spoštovanja dogovora. Od vojskujočih strani izrecno zahteva, da se vzdržita nasilja nad civilisti, v svoje vrste pa ne novačita otrok. Uporniki so zahtevali tudi, da se ugandske sile, ki so se borile na strani sil, zvestih predsedniku Kiiru, nemudoma umaknejo iz Južnega Sudana.

V središču spopadov, ki so izbruhnili 15. decembra, potem ko je predsednik Kiir podpredsednika Macharja obtožil poskusa državnega udara, sta afriški plemeni Dinka (kateremu pripada Kiir) in Nuer (kateremu pripada Machar). Mirovna pogajanja so se v sosednji Etiopiji začela v začetku januarja.