Južnoafriška vlada ne bo več tolerirala protestov rudarjev

Južnoafriška policija je med racijo po bivališčih rudarjev priprla 12 ljudi in zasegla palice in mačete.

sob, 15.09.2012, 12:50
V južnoafriških rudnikih, ki ležijo na njenem severovzhodu, proizvedejo 80 odstotkov svetovne platine. Cena te kovine na svetovnih trgih je v primerjavi z lanskim letom padla za 20 odstotkov.

Cape Town - Južnoafriška policija je po pisanju BBC danes ponoči in zgodaj zjutraj preiskala bivališča rudarjev iz rudnika platine v Marikani in pri tem zasegla mačete, palice in druge pripomočke, ki so jih ti jemali s seboj na protestne shode. Kakih 500 policistov se je odpravilo na lov za predmeti v okolici rudnika, ki je kakih sto kilometrov oddaljen od Johannesburga.

Po besedah tiskovnega predstavnika južnoafriške policije Thulanija Ngubaneja so med racijo priprli 12 ljudi. »Namen racije je bil razorožiti rudarje,« je še dejal Ngubane.

Južnoafriška vlada je že nekaj časa žugala, da bo zatrla proteste, ki so se po pokolu v Marikani, ko je bilo 16. avgusta pod streli policije ubitih 34 rudarjev, začeli širiti tudi v druge rudnike platine in zlata po Južni Afriki. V petek je vladni kabinet tudi jasno naznanil, da »nezakonitih shodov« ne bodo več tolerirali.

Rudarji iz Marikane, rudnika, ki je kakih 100 kilometrov oddaljen od Johannesburga, so stavko z zahtevo po zvišanju plač in izboljšanju delovnih pogojev začeli 10. avgusta. Razmere so se zaostrile, ko je policija 16. avgusta streljala na stavkajoče, opremljene s palicami in mačetami. Kaj je pravzaprav privedlo do krvavega obračuna, ki so ga v skupini Pravica za stavkajoče v Marikani! na socialnem omrežju Facebook opisali kot novi Sharpeville, kjer je 21. marca 1960 policija med protesti proti apartheidu ubila 69 ljudi, še vedno ni povsem jasno.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se