Južnoafriška vlada ne bo več tolerirala protestov rudarjev

Južnoafriška policija je med racijo po bivališčih rudarjev priprla 12 ljudi in zasegla palice in mačete.

sob, 15.09.2012, 12:50
V južnoafriških rudnikih, ki ležijo na njenem severovzhodu, proizvedejo 80 odstotkov svetovne platine. Cena te kovine na svetovnih trgih je v primerjavi z lanskim letom padla za 20 odstotkov.

Cape Town - Južnoafriška policija je po pisanju BBC danes ponoči in zgodaj zjutraj preiskala bivališča rudarjev iz rudnika platine v Marikani in pri tem zasegla mačete, palice in druge pripomočke, ki so jih ti jemali s seboj na protestne shode. Kakih 500 policistov se je odpravilo na lov za predmeti v okolici rudnika, ki je kakih sto kilometrov oddaljen od Johannesburga.

Po besedah tiskovnega predstavnika južnoafriške policije Thulanija Ngubaneja so med racijo priprli 12 ljudi. »Namen racije je bil razorožiti rudarje,« je še dejal Ngubane.

Južnoafriška vlada je že nekaj časa žugala, da bo zatrla proteste, ki so se po pokolu v Marikani, ko je bilo 16. avgusta pod streli policije ubitih 34 rudarjev, začeli širiti tudi v druge rudnike platine in zlata po Južni Afriki. V petek je vladni kabinet tudi jasno naznanil, da »nezakonitih shodov« ne bodo več tolerirali.

Rudarji iz Marikane, rudnika, ki je kakih 100 kilometrov oddaljen od Johannesburga, so stavko z zahtevo po zvišanju plač in izboljšanju delovnih pogojev začeli 10. avgusta. Razmere so se zaostrile, ko je policija 16. avgusta streljala na stavkajoče, opremljene s palicami in mačetami. Kaj je pravzaprav privedlo do krvavega obračuna, ki so ga v skupini Pravica za stavkajoče v Marikani! na socialnem omrežju Facebook opisali kot novi Sharpeville, kjer je 21. marca 1960 policija med protesti proti apartheidu ubila 69 ljudi, še vedno ni povsem jasno.

Prijavi sovražni govor