Južnoafriški kardinal: Pedofilija je bolezen, ne zločin

Wilfrid Fox Napier je pojasnil, da so bili pedofili pogostokrat sami žrtve spolne zlorabe.

Objavljeno
16. marec 2013 19.14
VATICAN-RELIGION-POPE-CONCLAVE
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Johannesburg - Južnoafriški kardinal Wilffrid Fox Napier je danes za BBC-jev Radio 5 izjavil, da bi morali pedofilske duhovnike zdraviti in ne kaznovati. Po njegovih besedah je namreč pedofilija duševna bolezen in ne zločin.

Kot je povedal, je poznal vsaj dva pedofilska duhovnika, ki sta bila v mladosti sama žrtev spolne zlorabe. »Ne morete mi reči, da so ti ljudje enako odgovorni kot tisti, ki sami izberejo, da bodo storili nekaj takega. Mislim, da ne moreš trditi, da si tak človek zasluži kazen. Sam je bil namreč žrtev,« je povedal.

Izjava kardinala za radio je spodbudila ogorčene odzive. Barbara Dorries, predstavnica organizacije Survivors Network of those Abused by Priests, ki je bila sama žrtev spolne zlorabe, je povedala, da si vsak zločin zasluži kazen. »Če je to bolezen, pa naj bo, a je hkrati tudi zločin, zločin, ki ga je treba kaznovati,« je povedal.

Napier je bil eden od 115 kardinalov, ki so v sredo izbrali novega papeža Frančiška. Ta je danes med prvim srečanjem z mediji napovedal spremembe v Cerkvi, katero so v zadnjih letih pretresli številni škandali, tudi zaradi prekrivanja pedofilije v duhovniških vrstah.