Kairo pretreslo več eksplozij

V egiptovski prestolnici so odjeknile tri eksplozije, ki so zahtevale smrtne žrtve, povzročile pa so tudi gmotno škodo.

Objavljeno
24. januar 2014 07.55
Posodobljeno
24. januar 2014 07.59
APTOPIX Mideast Egypt
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si, STA
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si, STA

Kairo − Po eksploziji avtomobila bombe pred sedežem policije v Kairu, ki je zahtevala štiri smrtne žrtve, sta egiptovsko prestolnico danes stresli še dve eksploziji. Ranjenih je bilo pet policistov, ena oseba pa je umrla, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Prva eksplozija je odjeknila pred sedežem policije v Kairu. Bomba je uničila pročelje zgradbe, na ulici pa povzročila globok krater. Poleg smrtnih žrtev je bilo več kot 70 ljudi ranjenih, sta sporočila zdravstveno ministrstvo in policija.

Drugo bombo je nekaj ur kasneje razneslo blizu enega od postajališč podzemne železnice. Ranjenih je bilo pet policistov, en policist nabornik je umrl. Bomba je bila podtaknjena blizu vhoda na postajo, poroča STA.

Tretja eksplozija je odjeknila blizu policijske postaje v četrti Talebija v zahodnem delu Kaira na glavni cesti do piramid v Gizi. O žrtvah ne poročajo.

»Kdorkoli je načrtoval, sodeloval, financiral in spodbujal (napade), bo kaznovan na najhujši možen način,« so po eksplozijah sporočili iz urada egiptovskega predsednika.

V številnih mestih po vsej državi so se medtem islamistični protestniki danes spopadli s svojimi nasprotniki in s policijo, pri čemer je umrla najmanj ena oseba. Do spopadov je prišlo, čeprav so islamisti, ki še vedno nasprotujejo lanski odstavitvi predsednika Mohamed Mursija, za danes napovedali mirne proteste, navaja STA.

Val eksplozij je Kairo pretresel le dan po tem, ko je bilo v napadu v mestu Beni Sueif južno od prestolnice ubitih pet policistov.

Po odstavitvi Mursija julija lani so se okrepili napadi na egiptovske varnostne sile. Minuli mesec je eksplozija avtomobila bombe na sedežu varnostnih sil v mestu Mansura na severu države terjala 16 žrtev, večinoma policistov.

V soboto bodo sicer minila točno tri leta od začetka revolucije v Egiptu, ki je z oblasti odnesla dolgoletnega predsednika Hosnija Mubaraka.