Kaj sledi po evropskih volitvah?

V evropskem parlamentu bodo izide volitev jutri najprej analizirali vodje parlamentarnih političnih skupin

Objavljeno
26. maj 2014 12.55
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA

Bruselj − Novi evropski parlament se bo na konstitutivni seji zbral čez dober mesec dni. Po volitvah bo steklo tudi oblikovanje nove evropske komisije, ki bo mandat predvidoma začela novembra, piše Slovenska tiskovna agencija.

V evropskem parlamentu bodo izide volitev jutri najprej analizirali vodje parlamentarnih političnih skupin, zvečer pa na neformalnem srečanju na povabilo predsednika evropskega sveta Hermana Van Rompuyja še predsedniki držav in vlad, piše Slovenska tiskovna agencija.

Voditelji bodo po pričakovanjih že začeli tudi pogovore o kandidatih za najvišje položaje v EU. Najprej bodo morali predlagati kandidata za predsednika evropske komisije, o katerem bo predvidoma sredi julija glasoval evropski parlament. Vendar pa ni pričakovati, da bodo kandidata predlagali že jutri − bolj verjetno je, da bodo to storili na naslednjem vrhu konec junija, tudi zato, ker je treba upoštevati celotno kadrovsko kombinatoriko, piše STA. EU bo namreč v prihodnjih mesecih dobila tudi novega predsednika evropskega sveta, visokega zunanjepolitičnega predstavnika in seveda novega predsednika evropskega parlamenta.

Gotovo ni niti, ali bodo voditelji za novega predsednika evropske komisije predlagali vodilnega kandidata zmagovalne stranke na evropskih volitvah, torej Jean-Clauda Junckerja. Lizbonska pogodba jim sicer nalaga, naj upoštevajo izid volitev, ne pa tudi, da predlagajo vodilnega kandidata zmagovalne politične stranke.

Pestra poletje in jesen

V juniju se bodo sicer v evropskem parlamentu oblikovale politične skupine. Za oblikovanje skupine je potrebnih najmanj 25 poslancev, ki morajo prihajati iz sedmih držav. Rok za oblikovanje skupin je 24. junij, piše STA.

Evropski parlament se bo na konstitutivni seji sestal od 1. do 3. julija v Strasbourgu. Na seji bodo izvolili predsednika parlamenta, ki za izvolitev potrebuje absolutno večino − 14 podpredsednikov in šest kvestorjev.

Naslednje plenarno zasedanje bo od 14. do 17. julija prav tako v Strasbourgu, ko naj bi evropski poslanci predvidoma izvolili novega predsednika evropske komisije. Ta mora za izvolitev dobiti najmanj 376 od 751 glasov poslancev.

Na tej seji bodo predvidoma oblikovani tudi parlamentarni odbori, ki bodo imeli pomembno vlogo septembra. V odborih namreč poteka zaslišanje kandidatov za evropske komisarje, vključno z visokim zunanjepolitičnim predstavnikom. Zaslišanja kandidatov bodo septembra oziroma v začetku oktobra, o celotni komisiji pa mora nato glasovati še parlament na plenarnem zasedanju. Po načrtih naj bi nova komisija delo začela v začetku novembra, piše STA.

Komisarske kandidate predlagajo članice EU, rok pa bo določil novi predsednik komisije, a po navedbah virov v Bruslju bodo morale prestolnice imena kandidatov v Bruselj sporočiti pred koncem avgusta. To tudi pomeni, da bo komisarskega kandidata iz Slovenije najverjetneje sporočila premierka, ki opravlja tekoče posle, Alenka Bratušek. V skladu s prakso v Sloveniji namreč kandidata predlaga predsednik vlade v soglasju s člani vlade.

Jeseni, predvidoma novembra, bodo evropski voditelji izbrali še novega predsednika evropskega sveta, ki bo nasledil Belgijca Van Rompuyja, dodaja STA.