Kako je Benjamin spravil strica na morišče

Kim Džong Un se bo moral vprašati, ali lahko čistko, 
ki jo pravkar izvaja, pripelje do konca, ne da bi destabiliziral svoj režim.

Objavljeno
13. december 2013 08.28
Zorana Baković, zunanja politika
Zorana Baković, zunanja politika

Generala Džang Song Taeka, strica in političnega mentorja severnokorejskega voditelja Kim Džong Una, so usmrtili v četrtek, potem ko ga je posebno vojaško sodišče razglasilo za krivega veleizdaje. Novico je v petek sporočila tiskovna agencija KCNA in naštela dolg seznam grehov človeka, ki je še pred kratkim zasedal mesto drugega človeka v partijski in vojaški hierarhiji.

»Džang je bil človeški izmeček in slabši od psa,« so zapisali v poročilu, v katerem so še dodali, da je Džang načrtoval državni udar skupaj z nekaterimi častniki severnokorejske vojske. »Prepričan sem bil, da bi vojska pomagala strmoglaviti režim, če bi se v prihodnje še poslabšale življenjske razmere,« je Džang po poročanju KCNA izjavil na zaslišanju.

Na prvi pogled se zdi, da gre za politično čistko in ideološki obračun. Poznavalci razmer v Pjongjangu trdijo, da je v ozadju pravzaprav denar, saj je mladi vodja ugotovil, da je stric skupaj s svojimi najbližjimi sodelavci z obema rokama zgrabil denar v blagajni s sumljivo zasluženimi dolarji, vse nadaljnje gospodarske reforme pa bi ustvarile samo še več možnosti za neobvladljivo korupcijo.

Viri poročajo, da so usmrtili tudi Ri Su Jonga, ki je kot zaupanja vredna oseba opravljal naloge generalnega konzula v Liechtensteinu, na Nizozemskem in v Švici. Podpirati je moral Kim Džong Una, medtem ko je ta študiral na švicarski univerzi, vendar je skrbel predvsem za precejšnjo vsoto denarja, ki ga je družina Kim hranila v evropskih bankah.

Ko je Kim Džong Il umrl, je bil Ri veleposlanik v Pekingu, kmalu po pogrebu pa so ga poklicali v Pjongjang, da bi zasedel visok položaj v oddelku za upravljanje premoženja vladajoče družine in strateškega vojaškega materiala. V tem organu Delavske stranke je pravzaprav treba iskati odgovore na vprašanje, zakaj je vodja ukazal toliko usmrtitev, ki jih po mnenju kitajskih poznavalcev Severne Koreje še nekaj časa ne bo konec.

Dolgoprstneži 
v tajnih trezorjih

Oddelek je vodil Džang Su Kil, bližnji sodelavec generala Džanga, in po poročanju virov so tudi njega javno usmrtili. Vsi trije so menda jemali denar iz skrivnega sklada, namenjenega nakupom razkošnih izdelkov za družino voditelja, denar pa se je v skladu nabiral z različnimi posli v tujini. Sklad je vsako leto zaslužil od 200 do 300 milijonov dolarjev z različnimi poslovnimi potezami, med drugim s prodajo dragocenih gob za medicinske pripravke ter s prodajo zlata, mineralov in mamil.

Benjamin Franklin na bankovcih za sto dolarjev je torej pripeljal Kimovega strica in njegove sodelavce na morišče, enaka usoda pa verjetno čaka še mnoge druge v partijskem vodstvu. Mladi vodja poskuša z ostrimi ukrepi odstraniti nezaželene ovire, preden bo začel izvajati gospodarske reforme. Kako močno bo z usmrtitvami stresel tudi temelje svojega režima, pa je vprašanje, ki zanima vse države v regiji.