Kako varna 
je dinastija Kim?

Kim Džong Un seka glave, vprašanje pa je, ali ima varno grobnico zanje.

Objavljeno
09. december 2013 13.11
SKOREA-NKOREA-POLITICS-MILITARY-KIM
Z. B., zunanja politika
Z. B., zunanja politika

Politična stabilnost v eni najbolj neomajnih diktatur današnjega sveta je postala vprašljiva, potem ko je državna televizija v danes potrdila, da je bil general Džang Song Taek, stric voditelja Kim Džong Una, prisilno odstranjen z zasedanja Delavske partije.

Južna Koreja je čistko razglasila za »poziv k preplahu«, Kitajska pa je začela vojaške vaje okoli Korejskega polotoka, kot da tudi Pekingu ne bi bilo povsem jasno, kam lahko pripelje obračun v Pjongjangu.

Ob posnetku, na katerem pripadniki varnostne službe Džanga vodijo s sestanka, so prebrali tudi obtožnico proti doslej nedotakljivemu generalu in njegovim sodelavcem za »kriminal proti državi«, ki zajema vrsto grehov, od jemanja drog do ženskarjenja. Ni bilo rečeno, kakšna bo usoda človeka, ki je poročil sestro pokojnega Kim Džong Ila, po njegovi smrti pa se je vsilil kot politični mentor mlademu vodji. Džanga so odstavili s funkcije podpredsednika državne obrambne komisije in ga izključili iz Delavske partije. Dva njegova sodelavca so menda že usmrtili.

Za celotno regijo pa je seveda bistveno bolj pomembna usoda režima v Pjongjangu. Kimov obračun z Džangom namreč kaže, da njegovo ustoličenje ne poteka tako gladko, kot je to poskušala pokazati severnokorejska propaganda. Vsi poznavalci tamkajšnjih razmer se strinjajo, da grozi Kimovi diktaturi najhujša nevarnost od znotraj. Vprašanje je, kako se bo na Kimovo sekanje generalskih glav odzvala vojska, brez podpore katere prav gotovo ne more računati na to, da bo ostal na oblasti. Odstranitev strica Džanga konec koncev kaže, da mladi vodja igra na vse ali nič. To pa bi se lahko izkazalo za preveč tvegano.