Kalifornijsko sodišče zavrnilo zahtevo po umiku spornega filma

Ena od igralk v filmu Nedolžnost muslimanov je zahtevala, da se film umakne z YouTuba. Po svetu so tudi danes potekali protesti.

čet, 20.09.2012, 16:14; spremenjen: 21:15

Washington, Islamabad - Cindy Lee Garcia, ena od igralk v kratkem filmu Nedolžnost muslimanov, je proti Googlu, lastniku YouTuba, vložila tožbo. Zahtevala je, da sporni film, ki je po svetu sprožil proteste, umaknejo s priljubljene spletne strani YouTube, a kalifornijsko sodišče njeni zahtevi ni ugodilo. »Moje življenje je postavljeno na glavo. Grozili so tudi moji družini,« je povedal igralka in dodala, da jo je ustvarjalec filma zavajal o vsebini zgodbe, ki je po njenih besedah »izprijena in sramotna«.

Pravni zagovorniki Googla so po izreku sodbe pojasnili, da igralci ne morejo vplivati na to, kako bodo ljudje film interpretirali. YouTube je kratek film sicer blokiral v Egiptu, Libiji, Indiji, Indoneziji, Maleziji in Saudski Arabiji, saj vsebina ni bila v skladu z lokalno zakonodajo.

Cindy Lee Garcia je medtem vložila tožbo tudi proti producentu filma 55-letnemu koptskemu kristijanu iz Egipta Nakuli Basseleyju Nakuli, ki se skriva neznano kje. Garcia trdi, da jo je Nakuli zavajal o vsebini filma, z naknadnim spreminjanjem besedila pa namerno žalil njeno čast.

Pakistanska televizija predvajala govor Baracka Obame in Hillary Clinton

Nekaj ura zatem, ko se je jezna možica poskušala prebiti do ameriškega veleposlaništva v Islamabadu, je pakistanska televizija predvajala kratek izsek govora Baracka Obame in Hillary Clinton, v katerem obsojata sporen film. Ameriška tiskovna agencij AP poroča, da je bil kratek prispevek označen s sporočilom »plačana vsebina«. Ameriško veleposlaništvo v Pakistanu kratkega prispevka ni komentiralo.

Protesti v Pakistanu so se sprevrgli v nasilje

Več tisoč protestnikov, ki jih je razbesnel nizkoproračunski film o preroku Mohamedu, se je danes pred ameriškim veleposlaništvom v Pakistanu spopadlo s policijo. Policija je na metanje kamenja odgovorila s solzivcem, po poročanju Al Džazire je več ljudi ranjenih.

Pakistanske oblasti so dostop do diplomatske enklave, predela Islamabada, kje se nahaja večina predstavništev zahodnih držav, poskušale blokirati tudi s postavitvijo ladijskih zabojnikov na vse večje ceste, a jim jezne množice ni uspelo ustaviti. Policiji je na pomoč pri varovanju enklave priskočila tudi vojska, s katero je znova vzpostavila nadzor nad razmerami.

Za jutri napovedani še večji protesti

Francoska tiskovna agencija AFP napoveduje, da bo Pakistan jutri po tradicionalni petkovi molitvi preplavila še večja množica protestnikov.

Po poročanju Al Džazire so protesti potekali tudi v drugih delih Pakistana. Ameriško zunanje ministrstvo je sicer danes svojim državljanom odsvetovalo potovanja v Pakistan, vsem tistim, ki so že v državi, pa svetovalo, naj se izogibajo večjih množic.

V zadnjih nekaj dneh je zaradi ameriškega filma, ki žaljivo prikazuje preroka Mohameda, v sedmih državah umrlo že 30 ljudi.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
1 komentar
darmar

BBC News
20 September 2012 Last updated at 14:08 GMT
Pakistan anti-Islam film protest ends in Islamabad

DELO
čet, 20.09.2012, 16:14; spremenjen: 16:20
Protesti v Pakistanu ušli izpod nadzora

Delo, odločite se, za ali proti !!

20. september 2012, ob 17:19:34
1 komentar
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej