Kanada: Število mrtvih ali pogrešanih naraslo na 60

Predstavnik družbe Maine Atlantic Railway, lastnice vlaka, je povedal, da za nesrečo krivijo strojevodja.

Objavljeno
10. julij 2013 19.32
TOPSHOTS-CANADA-ACCIDENT-RAIL-OIL
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Montreal - Število mrtvih ali pogrešanih v železniški nesreči, ki je v soboto pretresla manjše kanadsko mesto Lac-Megantic, je znova naraslo. Svojci so prijavili še deset pogrešanih oseb, ki so v eksplozijah cistern z gorivom najverjetneje izgubili življenje.

Skoraj celotno mestece s 6000 prebivalci tudi peti dan po hudi nesreči, ki se je zgodila po iztirjenju tovornega vrata, izgleda kot prizorišče zločina. Nekatera ulice so še vedno povsem zaprte za javnost, medtem ko okoli 200 policistov išče posmrtne ostanke pogrešanih in morebitne namige, ki bi pojasnili vzrok nesreče.

Lastnica vlaka, ki je imel v kompoziciji 72 cistern z nafto, je kanadska družba Maine Atlantic Railway. Njen predstavnik Edward Burkhardt je med prvim obiskom mesteca dejal, da družba za nesrečo krivi strojevodja, zato so ga že suspendirali z delovnega mesta. »Mislim, da je naredil nekaj narobe,« je povedal Burkhardt. Pojasnil je, da so mu sprva verjeli, ko je povedal, da je storil vse po pravilih, a mu zdaj nič več.

Burkhardt je sicer v torek dejal, da del odgovornosti nosijo tudi lokalni gasilci, ki so nekaj ur pred nesrečo pogasili manjši požar. Malo pred polnočjo v noči iz petka na soboto je namreč na vlaku zagorelo, zato se je ustavil v mestu Nantes, ki je od Lac-Megantic oddaljeno 11 kilometrov. Gasilci so med gašenjem požara vlak ugasnili, ki ga je strojevodja menda namerno pustil prižganega. Kmalu zatem je vlak brez posadke »pobegnil« s postaje, pospeševal vso pot proti mestecu in nazadnje iztiril ter eksplodiral.

Policija nadaljuje s preiskavo, ki bi po njihovih besedah lahko trajala več mesecev. Izključili so že možnost, da je šlo za teroristično dejanje, zdaj ugotavljajo, ali je šlo za kaznivo dejanje iz malomarnosti.