Kanclerka za nadaljevanje reform

Kjer Merklova vidi nujno prilagajanje državne potrošnje gospodarski moči in produktivnosti, Grki še vedno vidijo diktat države.

Objavljeno
12. april 2014 10.54
Greece Merkel
Barbara Kramžar, Berlin
Barbara Kramžar, Berlin

Berlin – Z izjemno uspešno izdajo obveznic se je Grčija v rekordnem času vrnila na mednarodne finančne trge. Toda številni Grki tudi zaradi visoke­ brezposelnosti nemški kanclerki še vedno ne priznavajo dela zaslug za uspehe. Tudi tokrat je bilo ob obisku Angele Merkel središče Aten podobno trdnjavi.

Evrska kriza je izginila s prvih strani časopisov, prepiri o njenem reševanju pa še zdaleč niso končani in v tem duhu je včeraj potekal tudi obisk nemške kanclerke v Grčiji. Angela Merkel je prispela v Atene le nekaj dni po zmagoslavni grški vrnitvi na komercialne finančne trge in v Berlinu ter Frankfurtu so prepričani, da je poleg mogočne zaslombe Evropske centralne banke Grčiji pomagalo prav nemško vztrajanje pri strogih omejitvah za rdeče proračunske številke. O njih so se dogovorili že med uvajanjem skupne evropske valute, a teh dogovorov v njenem prvem desetletju niso spoštovali.

Nujno prilagajanje ali diktat?

Kjer Angela Merkel in njen finančni minister Wolfgang Schäuble vidita nujno prilagajanje državne potrošnje gospodarski moči in produktivnosti, da bi se namesto državnega aparata povečevala rast, Grki in številni drugi še vedno vidijo diktat države, ki se je bolj kot drugi okoristila s skupno evropsko valuto. Opozarjajo na visoko brezposelnost in revščino, nekateri pa gredo v obtožbah Nemčije še dlje v zgodovino in zahtevajo milijarde reparacij iz druge svetovne vojne.

Prepričani so, da se je Nemčija gospodarsko okrepila tudi zato, ker je zavezniki po drugi svetovni vojni materialno niso kaznovali kot po prvi. Čeprav je Zahodna Nemčija po drugi svetovni vojni Grčiji izplačala reparacije, bi mnogi radi še veliko več, Nemci Grkom namesto tega svetujejo priznanje, da so se v prvem evrskem desetletju pošteno zaračunali, in to v času, ko so sami pod kanclerjem Gerhardom Schröderjem zatiskali pas. Hkrati bi jim radi pomagali na poti h gospodarskemu okrevanju in kanclerka Angela Merkel je s seboj prinesla tudi darila v obliki polovičnega kapitala za grški investicijski sklad po zgledu nemške KfW (Kreditanstalt für Wiederaufbau). Grčijo je pozvala, naj nadaljuje reforme. »Trdno verjamem, da so po težkem obdobju pred mnogimi prebivalci te države tudi neverjetne možnosti, ki jih je zdaj morda težko v celoti dojeti,« je spomnila, da so imeli tudi številni Nemci po združitvi države velike težave. »Možnosti in priložnosti so prevladale in prepričana sem, da bo kljub težki poti tako tudi v Grčiji.«

Številni nemški ekonomisti zmagoslavno prodajo grških obveznic spremljajo z dvomi, saj Grčijo še vedno bremenijo dolgovi v višini 173 odstotka bruto domačega proizvoda, vlada pa je nekatere letošnje obveznosti prestavila na prihodnje leto. Grčija bo letos prvič po desetletjih imela primarni proračunski presežek, kar pomeni, da bo vlada pridobila več davkov, kot jih bo potrošila. V Berlinu tudi razumejo, da vlada konservativnega premiera Antonisa Samarasa potrebuje uspehe. Tik pred evropskimi parlamentarnimi volitvami in lokalnimi grškimi nekatere javnomnenjske raziskave dajejo prednost skrajni levici, zaradi velike družbene in gospodarske stiske pa se dviguje tudi skrajna desnica.

»Mednarodni trgi so brez najmanjšega dvoma izrazili zaupanje v grško gospodarstvo,« je ob navalu investitorjev na grške obveznice ocenil premier, a tudi priznal, da je pred njegovo državo še dolga pot. Mnogi nemški kritiki s tem soglašajo. Uspešna prodaja obveznic po njihovem prepričanju dokazuje tudi vero investitorjev, da bo Evropa v prihodnje stala za grškimi obveznostmi, kar trgovce z novci še posebej veseli v času nizkih donosov drugih evropskih in severnoameriških obveznic. Po vrsti valutnih pretresov investitorje skrbijo tudi dosedanje hitro razvijajoče se države, med njimi Rusija in Kitajska, in visoki borzni indeksi v številnih razvitih državah. Na območju evra povzročata glavobole Francija in Italija, najbolj črnogledi se bojijo tudi ponovnih bolečih popravkov prenapihnjenih finančnih trgov. Ob teh strahovih je videti investiranje v državo, za katere dolgove jamčita Evropa in svet, še posebej privlačno.

Tudi v Berlinu, kjer jamčijo za tretjino Grčiji posojenega denarja, upajo, da mednarodni investitorji z vlaganjem v grške obveznice stavijo na vse bolj zdravega konja. V Atenah že letos pričakujejo vrnitev h gospodarski rasti in celo brezposelnost je zdaj s 27,2 odstotka padla na 26,7 odstotka, kar sicer ni veliko, morda pa vendarle nakazuje prihodnje trende. Nemčija Grčiji vseeno svetuje, naj ne počiva na lovorikah, že zato, ker je brezposelnost med mladimi še vedno več kot 50-odstotna, znatne so tudi birokratske in druge ovire poslovanju.

Grčiji ponujajo konkretne nasvete. Priporočajo še večje spodbude turizmu, še posebej zdraviliškemu, saj ima država poleg prijetnega sredozemskega okolja dvakrat več zdravnikov na prebivalca od Nemčije. Svetujejo še vlaganja v obnovljive energetske vire in ­kmetijstvo.