Kangler odstopil, a ostaja v politični senci

Franc Kangler je ponosen na šestletno vodenje občine in uspešno izvedene projekte.

Objavljeno
31. december 2012 11.04
Posodobljeno
31. december 2012 11.04
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor

Maribor - Župan Mestne občine Maribor (MOM) Franc Kangler je danes tudi uradno odstopil in o tem pisno obvestil službo mestnega sveta: »Ocenjujem, da smo v tem mandatu veliko postorili, predvsem se bodo tega zavedali Mariborčani,« je poudaril ob slovesu. Za vodenje občine je do izvolitve novega župana pooblastil podžupana Milana Mikla iz Županove liste.

»Ne umikam se iz politike, mogoče bom v tem času nekoliko več v senci. Ostal bom aktiven v politiki in prepričan sem, da bo pravica v kratkem zmagala.« Na vprašanje, ali bo še kandidiral, ni odgovoril, kot tudi ne, kaj pomeni biti politik v senci: »Počakajte na to senco, da sonce vzide. Prav gotovo boste hitro ugotovili in izvedeli, kakšni so moji nameni.«

Kangler se ob predčasnem odhodu z mesta župana ni izognili komentarju o tako imenovanih stricih s facebooka. Poudaril je, da so njegovi volivci delovni volivci in ne tisti, ki imajo več kot 10 ali celo 15 ur dnevno za zapravljanje časa na facebook straneh. Po njegovih besedah so bili protesti dobro načrtovani in vodeni ter da za njimi ne stoji mariborska lokalna politika, ampak centralistična ljubljanska leva politika, ki so ji nekateri pač nasedli.

Po Kanglerjevem prepričanju je med volivci dovolj modrosti, da bodo zdaj izbrali župana, kot si ga mesto zasluži in ne kakšnega vsiljenega. Njegova Županova lista bo imela po vsej verjetnosti dobrega kandidata, je napovedal, prepriča, da bodo znali volivci preteklo delo koalicije dobro nagraditi.

Kangler je ponosen na šestletno vodenje občine in uspešno izvedene projekte, zato ga zdaj, ko je odstopil, zanima, kdaj bo Maribor dobil novi umetnostno galerijo in knjižnico. Če bi on ostal župan še eno leto bi tako knjižnica kot galerija zagotovo stali, je prepričan. Zato bodo morali zdaj tisti, ki hodijo po občini s hobotnicami, prevzeti odgovornost, organizatorji mariborskih vstaj pa bodo morali pokazati obraze in alternativo: »Bodo hišni sveti upravljali občine in državo, kot nekateri predlagajo? Se vračamo v čase francoske ali oktobrske revolucije?«

Tudi ob zadnjem nastopu kot župan je Kangler javno stresel jezo nad državo zaradi pregona, ki ga ta uprizarja zoper njega; zlasti je prepričan, da v državi vladajo dvojna merila. Pravi, da želi postopke najprej zaključiti, potem pa bo javnosti sporočil, kdo in na kakšen način je z njim obračunaval.