Kaos na nebu, zmeda na letališčih

Pepel iz vulkana na ledeniku Eyjafjallajokul je povzročil pravo letalsko zmedo; moten promet bi lahko trajal tudi 48 ur. Tudi slovenski letalski prevoznik je odpovedal poleta v London ter Bruselj.

Objavljeno
15. april 2010 11.40
Mo.Z., Da. O.
Mo.Z., Da. O.
Reykjavik - Povsem zaprt je zračni promet nad Norveško, prav tako je zaprt ves britanski zračni prostor - tako za komercialne kot zasebne lete. Tiskovni predstavnik britanskega letalskega operaterja BAA je sporočil, da je bila odločitev o zaprtju zračnega prostora sprejeta zaradi omejitev v zračnem prostoru in na podlagi mednarodno sprejetih pravil. Zračni prostor sta zaradi izredno slabe vidljivosti zaprla tudi Švedska in Irska. Prav tako so odpovedani nekateri leti na Danskem in na severu Finske. Po novem je zračni prostor zaprt tudi na severu Poljske, v Belgiji in Veliki Britaniji pa ostaja zaprt vsaj še v petek. V Nemčiji so zaradi pepela zaprli prva letališča, v Hamburgu in dve v Berlinu.

Lete je odpovedal tudi slovenski letalski prevoznik Adria Airways. Najprej so odpovedali let v London (ob 18.25 uri) in njegovo vrnitev na mariborsko letališče (ob 23.50 uri), nato pa je sledila še odpoved poleta v Bruselj (ob 18.20 uri) in predvidena vrnitev letala iz belgijske prestolnice (ob 22.25 uri). Kot so povedali, nadaljnje odpovedi letov za zdaj niso predvidene.

Oblak vulkanskega pepela lahko doseže tudi Slovenijo

Za ves dan je lete odpovedal British Airways in obenem sporočil, da bodo potnikom povrnili stroške že kupljenih vozovnic. Kakor je sporočil islandski center za obveščanje pri vulkanskih izbruhih, bo pepel islandskega vulkana Evropo dosegel danes ponoči. Letalski promet je močno oviran tudi v Nemčiji, Franciji in Španiji. Zanimivo je, da letališča na sami Islandiji ostajajo odprta, saj vulkanski pepel nosi proti Evropi. Angleška agencija za varovanje zdravja (Health Protection Agency) je že sporočila, da oblak pepela "ni nevaren za zdravje ljudi, saj se nahaja na višini približno 10 kilometrov.".

"Pepel se pomika proti Nizozemski in Belgiji. Najbrž se bo razpršil in izgubil intenziteto, a še vedno ne moremo predvideti njegovega obsega," je dejal Brian Flynn iz centra Eurocontrol, ki skrbi za zračno varnost. Tiskovna predstavnica agencije Kyla Evens je dejala, da bo letalski promet v Evropi verjetno moten dva dni, to pa je odvisno predvsem od tega, kako se bo oblak razvijal.

Vulkanski pepel sedaj nosi predvsem proti jugu Evrope, tako da bi lahko v roku naslednjih treh dni prišel tudi do Slovenije, vendar v precej bolj razredčeni obliki. Na Inštitutu za varovanje zdravja (IVZ) so tudi potrdili, da vulkanski prah za naše zdravje ni nevaren.

Pepela s tal ni mogoče videti

Pepel iz vulkana na ledeniku Eyjafjallajokul je na višini med 8 in 10 kilometrov in ga s tal ni mogoče videti, lahko pa bi močno poškodoval motorje letal. Leta 1982 so letalu družbe British Airways, ki je letelo skozi oblak vulkanskega pepela, odpovedali vsi štirje motorji. Nekateri meteorologi so mnenja, da bi se lahko pepel v zraku porazgubil šele v nekaj dneh. Islandski geofizik Magnus Tumi Gudmundsson opozarja, da bi lahko vulkan pepel bruhal še dolgo časa, saj dolžina tovrstnih izbruhov zelo niha.

Na Islandiji je bilo medtem iz oddaljenega in redko poseljenega območja okoli ledeniškega vulkana, ki leži okoli 125 kilometrov od glavnega mesta, evakuiranih od 700 in 800 ljudi. Na območju so zaznali več potresov, hitro taljenje ledu na ledeniku Eyjafjallajokull pa je povzročilo poplave. Zaradi prvega izbruha omenjenega vulkana po letu 1823 so že prejšnji mesec za nekaj časa evakuirali okoli 600 ljudi.

Videoprispevek je v angleščini: