Karzai afganistanski vojski prepovedal uporabo podpore tujih sil

Predsednik se je za to odločil zaradi smrti desetih civilistov. Pojasnil je, da je cena za tujo vojaško pomoč smrt otrok.

Objavljeno
16. februar 2013 16.40
AFGHANISTAN-MILITARY-DEFENCE
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Kabul - Potem ko je bilo ta teden v zračnem napadu sil zveze Nato na skrivališče talibav na vzhodu Afganistana ubitih deset civilistov, afganistanske kopenske sile ne bodo več smele uporabljati letalske podpore Nata, je danes sporočil afganistanski predsednik Hamid Karzai.

Karzaj je namreč izdal dekret, s katerim afganistanske sile od nedelje naprej pod nobenim pogojem ne bodo več smele prositi za tujo letalsko podporo.

Kot je afganistanski predsednik pojasnil v nagovoru mladih oficirjev na vojaški akademiji v Kabulu, se je tako odločil, ker imajo prošnje za tujo vojaško pomoč za posledico smrti otrok.

Po navedbah STA se je Karzai za omenjeno prepoved najverjetneje odločil prav zaradi sredine nočne operacije afganistanskih in Natovih sil, ki je po prvotnih informacijah terjala deset življenj civilistov. Med njimi naj bi bilo pet otrok in štiri ženske.

Po poznejših informacijah afganistanskih uradnikov so sicer življenje v tej operaciji izgubili tudi trije afganistanski poveljniki.

Civilne žrtve, ki so posledica Natovega boja s talibi, so v Afganistanu zelo občutljiva tema, Karzaj pa se nanje redno ostro odziva.

Karzai se veseli odhoda tujih sil

»Veseli smo, da se tuje sile umikajo iz Afganistana,« je danes komentiral za konec prihodnjega leta napovedani umik Natovih vojakov. »Tuje sile sem pozival, naj ne bombardirajo naših domov, naj ne hodijo v naše vasi in naj spoštujejo naše ljudi. A slišimo, da naše sile skupaj s tujimi kršijo človekove pravice,« je bil kritičen.

Karzai verjame, da bodo afganistanski vojaki sposobni državo braniti tudi po umiku tujih sil. »Strinjam se, da je ta čas poln izzivov, vendar pa smo mi lastniki te države,« je izpostavil.

»Ta država ni v lasti ZDA. Ta država ni v lasti Pakistana. Ta država ni v lasti Nemčije. Ta država ni v lasti Francije. In na srečo bomo svetu lahko pokazali, da lahko našo državo branimo sami. Kajti to smo sposobni,« je sklenil.